Srbija i Balkan

Dojave o bombi u avionima "Er Montenegra" i "Vizera" na aerodromu "Nikola Tesla": Putnik bio sumnjiv?

Letovi se preusmeravaju na Temišvar
Dojave o bombi u avionima "Er Montenegra" i "Vizera" na aerodromu "Nikola Tesla": Putnik bio sumnjiv?© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bs

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" zatvoren je večeras zbog dojave o bombi, a svi letovi se preusmeravaju na Temišvar.

"Dan" piše da je dojavljeno da je na letu Er Montenegra iz Beograda za Podgoricu, u avionu bila bomba prilikom ukrcavanja putnika. 

Pomenuti avion je danas, tokom dana, sleteo na beogradski aerodrom iz Podgorice, nakon čega je trebalo da poleti nazad za Podgoricu. 

"Er Montenegro" je, prema pisanju "Dana" naknadno objavio saopštenje za javnost u kojem je navedeno da je primljena dojava o bombi u avionu "Er Montenegro" i još neke kompanije na beogradskom aerodromu.

"Saobraćaj na beogradskom aerodromu je obustavljen zbog dojave o bombi na letelici naše kompanije i nekih drugih kompanija. Bomba je prijavljena kada je avion bio na zemlji. Letelicu provere službe bezbednosti Republike Srbije, a putnici i posada biće bezbedni do sprovođenja svih neophodnih provera. Bezbednost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena", saopštila je ova kompanija.

Drugi avion koji je dobio dojavu o bombi je letelica "Vizera" za Barselonu.

"'Vizer' potvrđuje da je let 4115 iz Beograda za Barselonu dobio anonimnu pretnju o eksplozivnoj napravi u avionu dok se spremao za poletanje. Avion se odmah vratio na udaljeno mesto na beogradskom aerodromu, gde su svi putnici i članovi posade bezbedno evakuisani" , navodi se u saopštenju kompanije.

Dodajte se da su putnici prevezeni do terminala i da im je obezbeđeno osveženje.

"Nadležne organizacije sprovode sve potrebne provere i utvrđene protokole. Sigurnost i bezbednost putnika i posade je najveći prioritet", ističe kompanija. 

Mediji prenose da je "Vizer" pustio i takozvane tobogane za evakuaciju putnika.

"To je blokiralo pistu i stvorilo veliki problem. Očekujte velika kašnjenja, skretanja i otkazivanja. Postoji opasnost da sve bude zatvoreno do ponoći", piše "Blic" pozivajući se na anonimni izvor.

Kako nezvanično saznaje Tanjug, ne navodeći o kojoj kompaniji je reč, dojavu o bombi dobio je pilot, nakon čega je pozvao policiju, jer mu se jedan putnik učinio sumnjivim.

Nadležne službe su odmah reagovale i preduzele mere da obezbede bezbednost putnika i osoblja na aerodromu.

Dojava o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla je oko 19.15 časova, a u toku je pregled kontradiverzionih ekipa.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner