Srbija i Balkan

Enigma o formiranju beogradske vlasti: Zašto je ponovo odložena sednica Skupštine grada

Prašina od nedavno održanih izbora još se nije slegla, a građani već mogu polako da se spremaju za ponovni izlazak na birališta, kažu sagovornici RT Balkan
Enigma o formiranju beogradske vlasti: Zašto je ponovo odložena sednica Skupštine grada© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Saga o formiranju beogradske vlasti je i danas nastavljena, ali samo na kratko - do nedelje, 3. marta. Od odbornika vladajuće većine u Skupštinu grada došao je samo najstariji od njih – Toma Fila koji je, kao predsedavajući, konstatovao da nema kvoruma u skupštinskoj sali i najavio narednu sednicu, koja, po svemu sudeći, neće doneti ništa novo.

Prašina od nedavno održanih izbora još se nije slegla, a građani već mogu polako da se spremaju za ponovni izlazak na birališta u Beogradu.

Poslanik SPS-a Toma Fila za RT Balkan je ponovio ono što je najavljivao i pred današnju sednicu - ako bude sam u sali 3. marta, znači da se ide na nove izbore, a ako tu budu poslanici SNS i SPS - novi saziv gradske skupštine biće konstituisan.

"Opet je reč o legalitetu i legitimitetu prilikom formiranja vlasti. SPS ima pet odbornika, i dvojica iz Nestorovićevog pokreta su nam se pridružila, što je legalno, i oni podržavaju formiranje gradske vlasti. SNS sada pregovara sa ostalima iz 'Mi - glas iz naroda', a Vučićeva je želja da ceo Nestorovićev pokret učestvuje u vlasti, što bi on smatrao i legitimnim", izjavio je Fila za RT Balkan.

Budući da je Branimir Nestorović danas poručio da "Mi - glas iz naroda" neće promeniti stav oko učešća u gradskoj vlasti ni do 3. marta, prava je enigma čemu služe još dva dana neizvesnosti.

"Očigledno je da nema političkog stava o sudbini beogradske vlasti. Još uvek su dve opcije u igri. Jedna je pravljenje koalicione vlade, a druga je izlazak na nove izbore. Odluka nije doneta, opet imamo neizvesnost i kolebanje vladajuće koalicije da li će da napravi pakt sa nekom od frakcija Nestorovićevog pokreta", kaže za RT Balkan politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima to oklevanje je razumljivo više u psihološkom smislu, jer bi politički gledano stvar bila rešena. Ovako se čini, kaže on, što se dalje ide sve smo bliži novim izborima.

"Ova situacija nikome ne odgovara i zato nije jasno šta se dobija odlaganjem. Teorija o krnjem legitimitetu deluje neuverljivo, poput onoga - može, a ne mora da znači. A, da li će Vučić uspeti da ubedi Nestorovića- više je pitanje da li će se tom temom uopšte i baviti", kaže naš sagovornik.

Da li će Nestorović doživeti strmoglavi pad?

Na pitanje ko će najviše profitirati na novim izborima Dejan Vuk Stanković kaže da neće doći do značajnijih promena u rasporedu snaga, odnosno do odstupanja u odnosu na izbore u decembru, ali dodaje da će Nestorović prvi doživeti neuspeh.

"Nestorović je čovek koji je ostvario iznenadni uspeh, visoko je i brzo poleteo, a svako ko tako poleti sklon je slobodnom padu. On je neko ko je pao na glavu u prazan bazen. Tako liči njegova sudbina", ocenjuje analitičar.

Sličnog mišljenja je i Toma Fila, koji smatra da će "Mi-glas iz naroda" doživeti poraz, iako je, kako kaže, upravo Nestorović prognozirao nestanak SPS sa gradske političke scene. Vladajuća stranka će, smatra Fila, ostvariti još veći uspeh naspram Koalicije Srbija protiv nasilja.

Dejan Vuk Stanković dodaje da će vladajuća stranka zbog grešaka opozicije biti značajno jača, ali da će svakoj strani biti podjednako teško da ponovo animiraju glasače i privole ih da izađu na izbore i da im daju glas.

"Za vladajuću koaliciju je pitanje da li mogu ponovo da izvuku kampanju sigurnih glasova, i pokrenu glasačku mašineriju. Jer teško je motivisati glasače u trenutku kad imate mogućnost da formirate vlast, dakle, sad treba da ubedite birače i stranačke aktiviste. Poznato je da je Beograd platforma za rušenje vlasti u Srbiji, i stoga nužno je da se podigne priča na nacionalni nivo, da bi ostvarili isti ili bolji rezultat", ocenjuje on.

Što se tiče Koalicije Srbija protiv nasilja, kaže naš sagovornik, ni njima neće biti lako da odbrane dobijene glasove i da ponovo pronađu put do glasača, jer, kako dodaje, neuspeli protesti su već dovoljan pokazatelj njihovog neuspeha.

Možda najsigurnija potvrda da vladajuća koalicije želi potpuni legitimitet vlasti u prestonici jeste tvit funkcionera Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića, u kojem se izjašnjava na koji način njegova stranka želi da okonča enigmu formiranja gradske vlasti.

"Želim da olabavim pritisak na predsednika Vučića i predsednika stranke Vučevića. Eto, ja sam za nove izbore u Beogradu i nisam voljan da većinu pravimo sa pojedincima koji su odbornički mandat dobili na drugim listima. Tako nešto ima zakonsku potporu i legalitet, ali nema legitimitet", objavio je Đukanović na Iksu.

U međuvremenu, mediji su objavili da je za sutra zakazana hitna sednica Predsedništva SNS-a, i da će se, između ostalog, raspravljati o novim izborima u Beogradu.

Prema našim saznanjima predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obratiće se takođe sutra građanima povodom raspisivanja novih gradskih izbora.

Iako niko ne može da raščivija kome ide u prilog dvodnevna enigma u vezi sa konstituisanjem gradske vlasti, gotovo je izvesno da će građani ponovo imati prilike da povere glas nekoj političkoj opciji, i to već 21. ili 28. aprila, kako je pre nekoliko dana najavio Aleksandar Vučić.

image