Srbija i Balkan

Policija identifikovala 12-godišnjaka koji je slao dojave o bombama školama i aerodromu

Pripadnici MUP-a su utvrdili da je dečak putem servisa elektronske pošte slao poruke preteće sadržine
Policija identifikovala 12-godišnjaka koji je slao dojave o bombama školama i aerodromu© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova identifikovali su 12-godišnjaka koji je slao dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i u više škola u Srbiji.

Kako je saopšteno iz MUP-a, policija je u Beogradu izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi 12-godišnjak povodom većeg broja pretnji o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, upućenih danas i juče Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, OŠ "14. oktobar" u Loznici, Srednjoj školi u Kladovu, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i OŠ "Vladimir Rolović", Gimnaziji "Patrijarh Pavle" i OŠ „14. oktobar“ u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su utvrdili da je dečak putem servisa elektronske pošte slao poruke preteće sadržine, čime je ugrozio bezbednost većeg broja dece i građana u Srbiji, kao i funkcionisanje beogradskog aerodroma.

Prilikom pretresa su pronađeni i dokazi o slanju većeg broja pretnji.

U saopštenju se navodi da će, s obzirom na činjenicu da je izvršilac dete mlađe od 14 godina koje po zakonu nema krivičnu odgovornost, protiv roditelja biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Ranije danas primljene su dojave o postavljenim bombama u dva aviona na Aerodromu "Nikola Tesla", dok su sinoć kompanije "Er Montenegro" i "Viz Er" saopštile da su piloti na njihovim letovima dobili dojave o postavljenim bombama, zbog čega su svi putnici i članovi posade evakuisani.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ponovo je otvoren za saobraćaj oko 22.30, nakon što je privremeno bio zatvoren zbog dojava o bombi za koje se ispostavilo da su bile lažne.

Današnja akcija MUP-a izvedena je u saradnji sa Upravom za tehniku, Službom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijskim službenicima Policijske uprave za grad Beograd, Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije.

image