Srbija i Balkan

Kurti: Cilj nam je članstvo u NATO-u i razvoj "zapadnih sloboda"

Premijer privremenih prištinskih institucija je istakao da Priština povećava ulaganja u tzv. KBS i tvrdi da je "vojska" koju ima "jača nego ikada"
Kurti: Cilj nam je članstvo u NATO-u i razvoj "zapadnih sloboda"© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurtije je izjavio da su tzv. KBS jače nego ikada, i da Priština svakodnevno preduzima korake ka članstvu u NATO-u, prenosi "Reporteri".

"'Kosovo' je sada nezavisna država i ima svoju vojsku, država koja ima za cilj zapadni demokratski razvoj. Kao i svakog marta, ovde smo na jednom od najprikladnijih mesta za sećanje na 'OVK'. U zemlji oslobodilaca, vojska je pravo mesto za podsećanje na istoriju. Znamo svoju istoriju, cenimo je, jer je puna imena i dela", navodi Kurti.

Istakao je da tzv. Kosovo za cilj ima zapadni demokratski razvoj sloboda.

"Mi smo deo naroda koji vojskom brani ideju i praksu pravde i slobode. Menja se vreme i svetska svest, svuda se u moćnim kancelarijama shvata da negovanje nepravde nikada ne donosi mir već suprotno. Mir i nepravda ne mogu koegzistirati", rekao je Kurti.

On je pomenuo da su uvećana ulaganja u naoružavanje tzv. KBS.

"Globalna scena će nam ponovo ponuditi krizne situacije i korumpirane države, moramo ponuditi hrabrost i poštenje kao naš jedini put za našu budućnost. Evropske države na našem kontinentu, gde mi pripadamo, shvataju opasnost jasnije nego ikada. Najveći vojni savez u istoriji se pojavljuje u temama i strategijama. Aktivno učestvujemo u ovom pravcu. Naš cilj za članstvo u NATO-u je jasno stavljen do znanja, mi svakodnevno idemo ka tom cilju. Vojska koju imamo je jača nego ikad. U protekle dve godine povećali smo broj vojnika, a za ovu godinu planiramo da to uradimo za još 600. Povećali smo ulaganja u naoružanje, opremljeni smo bespilotnim letelicama, a opremamo se i 'džavelinom'. Učetvorostručili smo obuku u inostranstvu za vojnike", tvrdi Kurti.

Podsetimo, tzv. KBS nastale su 2009. godine iz snaga "kosovskog" zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje tzv. OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, Kfor je jedina oružana sila na KiM, a ona je predviđala i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

image