Srbija i Balkan

Rode: Evropska inicijativa za stabilnost pozvala Prištinu da vrati zemljište Visokim Dečanima

Evropska inicijativa je istakla da je pitanje imovine manastira postalo centralno u debati o takozvanom Kosovu i Savetu Evrope
Rode: Evropska inicijativa za stabilnost pozvala Prištinu da vrati zemljište Visokim Dečanimawww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Nemački izaslanik u Prištini Jern Rode je saopštio da je Evropska inicijativa za stabilnost proglasila Memorandum o manastiru Visoki Dečani, čime se, kako ističe, pridružila apelima da Priština sprovede odluku tzv. Ustavnog suda vraćanju imovine manastiru, kako bi dalje napredovalo na putu članstva u Savetu Evrope.

"Evropska inicijativa za stabilnost pridružuje se horu poziva da 'Kosovo' konačno sprovede presudu o Dečanima kako bi uspešno napredovalo ka članstvu u Savetu Evrope", naveo je Rode na društvenoj mreži Iks.

Iz Evropske inicijative za stabilnost saopštili su da je njihova delegacija prošle sedmice posetila Kosovo i Metohiju.

"Prošle nedelje, ESI tim je otputovao na Kosovo. Naš cilj je bio da ispitamo kako bi joj se ove godine pridružila jedina evropska demokratija koja još nije članica Saveta Evrope. I kako se pozabaviti hitnim pitanjem, predugo nerešenim, koje je postalo centralno u debati o 'Kosovu' i Savetu Evrope. Ovo pitanje tiče se imovinskog spora u opštini Dečane, najpoznatijeg srpskog pravoslavnog manastira na Balkanu Visoki Dečani i pitanja o budućnosti vladavine prava na Kosovu", navodi se u Memorandumu.

Poručuju da se razmatraju četiri aspekta kako bi se došlo do zaključka kako je moguć napredak tzv. Kosova na putu ka SE.

To su, kako navode, spor, istorija i politika, rešenje i lekcija.

Podsetimo, privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani, koji je više puta bio izložen napadima ekstremnih Albanaca, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen je na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

Manastir je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

image