Srbija i Balkan

Ambasador Rusije u BiH čestitao Dan pobede

Igor Kalabuhov je podsetio da su upravo vojnici Crvene armije postavili zastavu na zgradu Rajhstaga u Berlinu u znak pobede nad Nemačkom
Ambasador Rusije u BiH čestitao Dan pobede© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobede nad fašizmom i poručio da Rusija ceni izuzetno dobre odnose, produktivnu saradnju i jake veze sa Republikom Srpskom.

"Izuzetna mi je čast da vas pozdravim povodom Dana pobede nad nacizmom. Pre tačno 79 godina, 9. maja 1945. godine, završio se najstrašniji i najkrvaviji rat u Evropi. Završio se pobedom Crvene armije, potpunom i bezuslovnom kapitulacijom nemačke vojske. Naši dedovi i pradedovi oborili su groznu, brutalnu i neljudsku silu – bez preterivanja, vaseljensko zlo koje se zove nacizam. Upravo su vojnici Crvene armije postavili zastavu na zgradu Rajhstaga u Berlinu u znak pobede nad Nemačkom", rekao je Kalabuhov.

On je istakao da je sovjetski narod odigrao ključnu ulogu u poražavanju nacizma, podneo je i najveću žrtvu u ime svoje slobode, nezavisnosti i identiteta.

"U Rusiji nema porodice koja nije bila pogođena tim ratom i ne čuva sećanje na svoje poginule, svoje veterane i heroje. Upravo zato, za Rusiju i njen mnogonacionalni narod 9. maj je sveti dan. Ali, nismo bili usamljeni u toj borbi u Evropi. Cenimo bratsku ulogu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja se zajedno sa Crvenom armijom borila protiv nacista i kolaboranata u svojoj zemlji", naveo je Kalabuhov.

Podseća da su značajan deo ovog antifašističkog pokreta činili upravo Srbi.

"Čuvamo sećanje na velike žrtve, koje je podneo tokom okupacije i otpora srpski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, poslednjih godina sve češće svedočimo pokušajima falsifikovanja istorije, umanjenja uloge Sovjetskog saveza u pobedi nad fašizmom, rušenju spomenika oslobodiocima Evrope. Došlo je i do veličanja nacizma i pronacističkih kolaboranata u zemljama bivšeg SSSR-a. Ukrajina, koja je preživela strašne godine pod nacističkom okupacijom, danas ima vlast koja otvoreno glorifikuje nacističkog sledbenika Banderu", istakao je Kalabuhov u video-obraćanju građanima BiH.

Dodao je da je zbog toga jedan od glavnih ciljeva Specijalne vojne operacije denacifikacija, borba protiv neonacizma koji je, nažalost, još jednom podigao glavu.

"Ovaj cilj, isto kao i drugi ciljevi Specijalne vojne operacije, biće neminovno ostvaren. Uvereni smo da ćemo i ovoga puta pobediti nacizam i ukloniti ovu egzistencijalnu pretnju. I dan danas Rusija se zalaže za formiranje pravednijeg svetskog poretka uz očuvanje vladavine međunarodnog prava. Mi smo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Podržavamo ravnopravni položaj i pošteni dijalog entiteta i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini", naveo je, između ostalog, Kalabuhov.

image