Srbija i Balkan

Amerika preti bankama u BiH: Fokus na crnoj listi, čuvajte se Dodika

Sankcije povezane s BiH ne odnose se samo na sankcionisane osobe ili subjekte nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte, precizirala je pomoćnica američkog sekretara za finansije
Amerika preti bankama u BiH: Fokus na crnoj listi, čuvajte se DodikaGetty © Photo By Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images

Banke u Bosni i Hercegovini koje posluju s osobama koje su na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država rizikuju da se i same nađu pod sankcijama, izjavila je v. d. pomoćnika američkog ministra finansija Ana Moris.

"To znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcionisanu osobu ili subjekt u BiH, ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija", izjavila je Morisova u Sarajevu, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Pojasnila je da radi o Uredbi o materijalnoj podršci i da se prate aktivnosti finansijskih institucija širom sveta.

"Ako sankcionisana osoba nema imovinu ili račune u SAD, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. Dakle, sankcije povezane s BiH ne odnose samo na sankcionisane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte", precizirala je Morisova.

Dodala je i da će biti još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, uključujući antidejtonsku retoriku, kao i "endemsku" korupciju.

Još jedan razlog njene posete Sarajevu je, kako je rekla, razgovor o širim pitanja koja se odnose na finansiranje i sankcije protiv Rusije.

Na američkim "crnim listama" je oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija iz Bosne i Hercegovine i regiona, kao i većina rukovodstva Republike Srpske s predsednikom Miloradom Dodikom na čelu, kojem su sankcije uvedene zbog antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti.

image