Srbija i Balkan

Optužbe bivšeg saborca: Kurti prihvatio nagodbu - imovina Dečana za članstvo u Savetu Evrope

Kurti je na vlast došao suprotstavljajući se osnivanju ZSO koju je nedavno prihvatio, kaže bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi
Optužbe bivšeg saborca: Kurti prihvatio nagodbu - imovina Dečana za članstvo u Savetu Evrope© AP Photo/Boris Grdanoski/Tanjug

Bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Haki Abazi, optužio je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je prihvatio nagodbu u vezi sa prenosom imovine u vlasništvu manastira Visoki Dečani u zamenu za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

U nizu ozbiljnih optužbi koje je na račun svog bivšeg šefa izneo Abazi, navodi se da bi zbog te odluke nastao veliki haos u Skupštini i u javnosti.

"Usled ove taktike o kojoj govorim, odnosno neodržavanja izbora na severu zemlje, nesprovođenja Briselskog sporazuma i aneksa u Ohridu, odnosi sa međunarodnom zajednicom su se pogoršali do uvođenja sankcija, kao i u okviru strateškog partnerstva sa NATO i EU. Ali, sada vidite i ovo poslednje pitanje, u tajnosti od Pokreta Samoopredeljenje, premijer Kurti prihvata prenos imovine u vlasništvu manastira u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, što bi, da postoje druge stranke, bio veliki haos u Skupštini i u javnosti", rekao je Abazi za "Ekonomiju onlajn".

Prema njegovim rečima, prihvatanje Briselskog sporazuma politički je potopilo premijera Kurtija, a njegovo nesprovođenje narušilo je i međunarodne odnose Prištine. 

Abazi kaže da je Kurti na vlast došao suprotstavljajući se osnivanju ZSO koju je nedavno prihvatio. A ova činjenica je, prema Abaziju, takođe izazvala nezadovoljstvo unutar samog pokreta.

"Prihvatanjem Briselskog sporazuma i aneksa u Ohridu, govori se o izuzetno teškom periodu za 'Kosovo', jer je glavno insistiranje na implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom na osnovu ovih sporazuma. Za ovu vladu i za premijera Kurtija to je 'šetnja kroz krv'. Zato što je na vlast došao zbog stava protiv ZSO, a sada mora da je implementira, unutar Samoopredeljenja odnosi se zaoštravaju", objasnio je Abazi.

Podsetimo, Priština se Briselskim sporazumom iz 2013. godine obavezala da vrati 24 hektara ukradene zemlje manastira Visoki Dečani. Na ovom pitanju često je insistirao nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

image