Srbija i Balkan

Albanac se "sveti zbog smrti dede" u Drugom svetskom ratu: Pucao i psovao srpsku majku

Muškarac N.N. iz okoline Prizrena ubrzo je pritvoren i određeno mu je zadržavanje u trajanju od 48 sati
Albanac se "sveti zbog smrti dede" u Drugom svetskom ratu: Pucao i psovao srpsku majkuwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Albanac iz mesta Mačitevo kod Prizrena ispalio je danas oko podneva više hitaca u centru mešovitog sela Donja Bitinja u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina koji živi i radi u Švajcarskoj, Svetislava Stojkovića, postavio venac sa cvećem i porukom na albanskom jeziku.

Meštani za "Kosovo onlajn" dodaju da im je muškarac pred policijom "psovao srpsku majku".

Jedan od njih Jovica Staletović ističe da se možda samo pukom srećom nije desilo ništa ozbiljnije i da niko nije povređen.

"Negde oko 11.45 sati smo čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu. Dok smo se pitali šta je bilo, okupili smo se ovde i videli da je venac postavljen tu gde ne treba da bude, jer tu nikada nije postojao grob. Setio se posle 81 godine da mu je deda poginuo u Drugom svetskom ratu, a ubili su ga Bugari, nije poginuo od Srba", priča Staletović.

Pita se šta bi bilo da se neko našao u blizini, kao za Badnje veče prošle godine?

"Mogao je neko da nastrada. On se posle toga vratio, metak stoji još uvek tu, a čaure je sakupio", zabrinuto će meštanin.

Incident je kod stanovnika izazvao strah.

"Uplašeni smo, komšije su nam tu, šta znamo koga kriju i šta rade, jer bi i oni sada trebalo da budu solidarni sa nama. Sa komšijama nemamo loše odnose, ali dolaze sa strane... Pre nekoliko večeri, na godišnjicu smrti Adema Jašarija palili su vatru iznad crkve, a to nismo prijavili. A, to su naše komšije radile i provocirale", kazao je Staletović.

Meštani otkrivaju i da su članovi iste albanske porodice pre šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Iz Policijske stanice u Štrpcu su za "Kosovo onlajn" potvrdili da se događaj desio, da je istraga u toku, a da je lice koje je pucalo uhapšeno.

Reč je o 68-godišnjem Albancu N.N. iz opštine Suva Reka, kojem je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Predsednik Opštine Štrpce, Dalibor Jevtić, ovim povodom sastaće se u ponedeljak sa predstavnicima sela, a u utorak je zakazana hitna sednica Odbora za bezbednost Skupštine Štrpce.

Srpska lista: Euleks i KFOR da reaguju

Srpska lista je saopštila da je taj, ničim izazvan incident, izazvao uznemirenje srpskog naroda u opštini Štrpce, u kojoj su i dalje sveža sećanja na prošlogodišnje Badnje veče kada je albanski pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao i teško ranio Stefana i Miloša Stojanovića.

"Imajući u vidu da za napad na Stefana i Miloša do danas albanski pripadnik KBS nije kažnjen, danas se dogodio novi incident u kome srećom niko nije povređen, jer se stekao utisak da je oružani ili bilo kakav drugi napad na Srbe dozvoljen i da za takva dela nema nikakve odgovornosti", navedeno je iz Srpske liste.

Ističu da su pritisak na srpski narod u Sirinićkoj župi i učestali incidenti direktna posledica antisrpskog narativa režima Aljbina Kurtija "čije institucije svakoga dana krše prava srpskog naroda i time daju primer drugim esktremistima da mogu da se ovako ponašaju prema Srbima".

"Iskustvo nas uči da kosovske institucije, kao i do sada, neće ništa učiniti protiv ovog napadača, zato zahtevamo od Euleksa i KFOR, kao međunarodnih organizacija zaduženih za mir i bezbednost na ovim prostorima, da u skladu sa svojim mandatima preventivno deluju i spreče nastavak progona i maltretiranja srpskog naroda", navode iz Srpske liste.

Vreme za saopštenja je prošlo, dodaju, potrebne su nam jasne i pravovremene akcije koje će sprečiti egzodus srpskog naroda.

Kancelarija za KiM:napad je simptom antisrpske klime koju stvara Kurti

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekli su da ovaj bizarni slučaj još jednom naglašava strahotu srpske svakodnevice na Kosovu i Metohiji, gde mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena.

"Učinilac ovog ozbiljnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilja protiv Srba na Kosovu i Metohiji oslanjaju na ideološku matricu koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, incident u Donjoj Bitinji se izdvaja među drugim sličnim aktima nasilja svojom bizarnošću, budući da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni venac, a onda i meštanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

"Na Kosovu i Metohiji je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilje usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, te je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu u opštini Lipljan. Ne može se prenebregnuti činjenica da svi napadi jesu simptom antisrpske društvene klime koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim", zaključuje Kancelarija za KiM.

image