Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u Sarajevu: NATO nije garant bezbednosti i stabilnosti u BiH

Iz ruske ambasade su poručili da je reakcija niza visokih funkcionera u BiH na prijem Švedske u NATO u "najmanju ruku žalosna", jer uključivanje novih država u Alijansu ne jača njihovu bezbednost, već stvara dodatne rizike za eskalaciju
Ambasada Rusije u Sarajevu: NATO nije garant bezbednosti i stabilnosti u BiH

Garant očuvanja bezbednosti i stabilnosti u BiH nije NATO, već dogovori postignuti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i zasnovani na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, saopštili su predstavnici ambasade Ruske Federacije u BiH.

"Želeli bismo da podsetimo naše bosansko-hercegovačke partnere da Severnoatlantski savez od momenta raspada SSSR-a i završetka Hladnog rata, umesto da doprinosi procesu jačanja mira i uzajamnog poverenja između nekadašnjih suparničkih strana, sistematski se proširuje na istok. I to čini ne samo u slučaju država – bivših članica Varšavskog ugovora, već i bivših sovjetskih republika", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Alijansa već približila samim granicama Rusije, čime je stepen tenzija u odnosima između saveza i te zemlje podignut do maksimalnog nivoa.

"Uključivanje novih država u NATO ne jača njihovu bezbednost, već stvara dodatne rizike za eskalaciju, uvlači najnovije pristalice u rivalstvo sa Rusijom, koje veštački podstiču predstavnici Zapada, te je reakcija niza visokih funkcionera u BiH na prijem Švedske u NATO u najmanju ruku žalosna", zaključili su.

Naime, protokol o pristupanju Švedske NATO bloku stupio je na snagu 7. marta 2024. godine, saopštio je američki Stejt department, pa je tako Alijansa dobila 32. članicu i tako se, zajedno za Finskom koja je prošlog aprila počastvovana članstvom, približila istočnoj ruskoj granici.

Helsinki i Stokholm su predali zahtev za ulazak u blok nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Moskva je istakla da će prijem Švedske u vojni blok imati negativne posledice.

image