Srbija i Balkan

Šef misije Euleks na KiM o uknjiženju imovine Visokih Dečana: Teška i zakasnela odluka

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu
Šef misije Euleks na KiM o uknjiženju imovine Visokih Dečana: Teška i zakasnela odluka© Pierre Crom/Getty Images

Šef misije Euleks na KiM Đovani Pjetro Barbano pozdravio je danas odluku privremenih prištinskih institucija da se u Katastarskoj agenciji u Prištini uknjiži imovina manastira Visoki Dečani.

"Pozdravljam davno zakasnelo sprovođenje presude Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani. Pravna sigurnost kamen je temeljac vladavine prava", napisao je Barbano na Iksu.

Takozvani ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobar rekao je , posle susreta sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, da pozdravlja odluku Vlade tzv. Kosova koja je proizašla iz odluke Ustavnog suda Kosova.

"Želim da napomenem da je današnja odluka za manastir (Visoki Dečani) veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku", rekao je Eskobar.

Priština je na današnjoj sednici zatražila od "Katastarske agencije Kosova" da primeni odluku Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani.

image