Srbija i Balkan

Dodik: Ne idu zajedno Šmit i evropska budućnost BiH

Svaki političar koji želi da BiH ubrza evropski put, zna da je jedini mogući način za to gašenje međunarodne prinudne uprave, poručio je predsednik Republike Srpske
Dodik: Ne idu zajedno Šmit i evropska budućnost BiH© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

U suverenoj, dejtonskoj, ustavnoj BiH nema mesta za OHR i lažnog upravnika, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da je jedini mogući način za evropski put BiH gašenje prinudne međunarodne uprave u BiH i odlazak čoveka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

"Svaki političar koji želi da BiH ubrza evropski put, zna da je to jedini mogući način. Zalaganje bošnjačkog člana Predsedništva Denisa Bećirovića za nastavak delovanja neimenovanog stranca koji je BiH vratio u srednji vek nametanjem odluka, vrhunac je gluposti, antidejtonskog i antiustavnog delovanja i podaničke politike", naveo je Dodik.

On je dodao da je Bećirović, uspeo da u jednu rečenicu "strpa" priču o osnaživanju demokratije u BiH i delovanje nelegalnog Šmita.

"Neka Bećirović objasni javnosti u BiH koja je to demokratija gde neki stranac poništava odluke institucija, donosi zakone umesto ljudi koji su izabrani da to rade i nameće da se sudi svakome ko se usprotivi njegovoj sili. Postojanje OHR-a i delovanje svih visokih predstavnika u BiH od njenog postanka je u suprotnosti s vladavinom prava i svim evropskim standardima. Svako ko prihvata da BiH i dalje funkcioniše kao kolonija odriče se i njene evropske budućnosti", navodi predsednik Srpske.

Pravo je pitanje, ukazuje predsednik RS, da li je Evropa spremna da BiH prihvati kao ravnopravnog sagovornika i da potvrdi "ono što je duboko utkano u njene temelje", odnosno da nijednom suverenom zemljom ne može upravljati nikakav upravnik koji donosi odluke umesto njenih institucija.

"Do sada smo mogli čuti vrlo stidljive poruke iz EU kako se ne slažu da Šmit nešto nametne. Vreme je da pošalju jasnu poruku da li su za stabilnu i funkcionalnu BiH u kojoj odluke donose predstavnici konstitutivnih naroda ili su za raspalu BiH po američkim standardima u kojoj odluke donosi njihova marioneta lažnjak Šmit", napominje Dodik.

image