Srbija i Balkan

Godinu dana Ohridskog (ne)sporazuma: Blinken i Borelj traže hitnu primenu

Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista, reagovao je na izjavu Borelja i rekao da "ohridski papir" Beograd obavezuje koliko i EU da poštuje Rezoluciju 1244 ili Briselski sporazum – baš nimalo
Godinu dana Ohridskog (ne)sporazuma: Blinken i Borelj traže hitnu primenuGetty © Thierry Monasse

Godinu dana otkako je dijalog za normalizaciju odnosa Srbije i takozvanog Kosova 18. marta rezultirao sporazumom u Ohridu u Severnoj Makedoniji, šefovi diplomatija Evropske unije i SAD zatražili su od lidera u Prištini i Beogradu da sprovedu svoje obaveze, piše "Albanijan post".

Uprkos najavi iz Evropske unije i želji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao Ohridski sporazum. Godinu dana kasnije, kako se navodi, postoje političke tenzije i praktične prepreke u njegovom sprovođenju.

Na godišnjicu "istorijskog sporazuma" između Srbije i takozvanog Kosova, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je od strana da smanje napetosti i da bez odlaganja počnu da primenjuju sporazum. Ovo je "poslednji trenutak", dodao je, da obe strane prekinu "začarani krug kriza i uđu u novu eru u Evropi."

"Nedostatak sprovođenja ne samo da ugrožava evropske integracije, već šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih partnera", naglasio je Borelj, tražeći od lidera u Beogradu i Prištini da hitno sprovedu ovaj sporazum, posebno u svetlu nove geopolitičke realnosti, nakon početka konflikta u Ukrajini.

"Očekujemo da lideri Kosova i Srbije pokažu odgovornost, viziju i liderstvo, tako što će ostvariti napredak u sprovođenju bez daljih odlaganja. Ovo priliku ne treba propustiti. EU je i dalje spremna da pomogne 'Kosovu' i Srbiji na svakom koraku, ali oni moraju da preduzmu korake", izjavio je šef diplomatije EU.

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od Kosova i Srbije da sprovedu sve dogovore postignute uz posredovanje EU, pozivajući obe strane da doprinesu stvaranju atmosfere pomirenja.

"Moramo videti napore u dobroj veri i konstruktivne napore obe strane da stabilizujemo međusobne odnose. Treba zadržati napetosti na niskom nivou, povećati koordinaciju i transparentnost sa međunarodnim partnerima i sprovesti sve obaveze", naglasio je šef američke diplomatije.

Nedavni događaji pokazali su da nema napretka ka normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

U vrtlogu aktuelnih dešavanja, u godišnjem izveštaju o proceni globalnih pretnji tokom 2024. godine, američki obaveštajci upozoravaju na povećanje nivoa rizika od eskalacije nasilja na Zapadnom Balkanu.

Kako dodaju američke službe, "nacionalistički lideri će verovatno pogoršati tenzije kako bi stekli političke prednosti, a spoljni akteri će iskoristiti etničke razlike da povećaju svoj regionalni uticaj ili da ometaju širu integraciju Zapadnog Balkana u EU ili u evroatlantske institucije".

Međutim, prozor za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda uskoro bi se mogao zatvoriti, otvarajući mogućnost za nasilje, posebno zato što će izbori za Evropski parlament (EP) u junu i predsednički izbori u SAD u novembru 2024. smanjiti izglede za postizanje mirovnog sporazuma.

Doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista reagovao je na izjavu Borelja: "Ohridski papir Beograd obavezuje koliko i EU da poštuje Rezoluciju 1244 ili Briselski sporazum – ni malo."

"Borelj se nije setio da izrazi bar lažno saučešće žrtvama martovskog pogroma, ali se setio da traži da se sprovede papir iz Ohrida koji Beograd ne obavezuje. Ohridski papir Beograd obavezuje koliko i Evropsku uniju da poštuje Rezoluciju 1244 ili Briselski sporazum – baš nimalo", rekao je Vulin.

"Srbija mora da prestane da se dokazuje Evropskoj uniji, oni su lagali nas, ne mi njih, EU treba da dokaže da njihova reč nešto vredi. Do tada, lažite Ukrajinu da je dobro da nastave sa ratom i da će evropska deca ginuti umesto ukrajinske. Lažite Ukrajinu ili nekog ko vas manje poznaje, nas više ne možete", poručio je doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, reagujući na izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

image