Srbija i Balkan

Saracin: Priština i Beograd moraju primeniti Ohridski sporazum

Proces dijaloga još nije zatvoren, a Lajčak se, prema rečima nemačkog specijalnog izaslanika, trudi da postigne implementaciju
Saracin: Priština i Beograd moraju primeniti Ohridski sporazum© A.K./ATAImages

Od ključnog je značaja da Beograd i Priština primene Ohridski sporazum, poručio je specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin koji je dodao, da kad je reč o procesu dijaloga "prozor još nije zatvoren".

"Miroslav Lajčak radi, ima agendu i želi da postigne implementaciju Ohridskog sporazuma. A naš pristup je da ga podržimo i uradimo sve, da se iskoristi ovaj prozor koji Lajčak sada popunjava. On je veoma aktivan i to je naš pristup. Čini mi se da nema smisla previše razmišljati o tome šta će uslediti. Mi smo za Ohrid i želimo da obe strane unaprede implementaciju i mislim da je to ključno", rekao je Saracin u razgovoru za "Dojče Vele".

Saracin je komentarisao i ima li "pozitivnih vesti" posle odvojenih sastanaka koje je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel imao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

"O tome ne bih mogao da pričam. Ali jedno se sa sigurnošću može znati, da nemačka vlada ostaje posvećena da učini sve, kako bi se ovaj napredak mogao ovde uskoro napraviti", naglasio je Saracin, a prenosi "Albanijan post".

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je u ponedeljak da EU u ovom trenutku ne može da vodi novu rundu dijaloga između "Kosova" i Srbije.

"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokom nivou", rekao je on, pozivajući se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ovih dana očekuje poziv u Briselu i da se nada rešenju za zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu, pre tri dana, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je istakao da se trajna stabilnost i mir u regionu mogu postići samo normalizacijom odnosa "Kosova" i Srbije.

image