Srbija i Balkan

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan: Međunarodna zajednica je ljuta i razočarana

Emanuel Saracin je rekao da centralno pitanje ostaje nerešeno - kako se može postići zastupljenost Srba na severu KiM i, kako je naveo, "puna integracija" u prištinske strukture
Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan: Međunarodna zajednica je ljuta i razočarana© Танјуг/Зоран Жестић

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin izjavio je da je situacija na KiM trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna, dodajući da je međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana, prenosi Tanjug.

Saracin je za nemačke medije rekao da centralno pitanje ostaje nerešeno, a to je kako se može postići zastupljenost Srba na severu KiM i, kako je naveo, "puna integracija" u prištinske strukture.

Na pitanje zašto je Priština ignorisala upozorenja EU i SAD da ne postavlja odmah gradonačelnike opština na severu KiM koje je izabrala manjina, Saracin kaže da vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija insistira na tome da postavi izabrane gradonačelnike, ali ističe da problem neće biti rešen sve dok dok srpska većina u četiri opštine na severu KiM ne izađe na izbore.

"Pre svega, moram da kažem ono što sam rekao direktno premijeru Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke", rekao je Saracin.

On tvrdi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih nedelja svojim izjavama i glasanjem Srbije u Savetu Evrope posejao dodatno nepoverenje, ali ukazuje da je odluka vlade u Prištini da pošalje albanske gradonačelnike u zgrade opština na severu KiM uz jaku policijsku pratnju greška za koju snosi političku odgovornost.

Dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom, smatra Saracin i dodaje da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Prema njegovom mišljenju, prioritet je povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na severu, novi izbori i sprovođenje osnovnog sporazuma.

Na pitanje koja je odgovornost srpske strane, Saracin kaže da oni koji su napali Kfor i policiju ispred zgrada opština snose odgovornost i tvrdi da je tamo bilo i, kako je rekao, "huligana", koji su, prema njegovim rečima, na sever KiM došli iz Srbije.

Saracin je ukazao da su mirni protesti naišli na široku podršku Srba na severu KiM, pogotovo u civilnom društvu u severnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da političari u Prištini treba ozbiljno da shvate da su njihove akcije na severu KiM neprihvatljive.

Osvrćući se na mogućnost održavanja novih lokalnih izbora na severu KiM i na mogućnost da Srbi učestvuju na njima, on je rekao da bi to bio veoma pozitivan korak, dodavši da se boji da neće biti lako.

image