Srbija i Balkan

Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije, izabrani potpredsednici i generalni sekretar

Parlament je izabrao 6 potpredsednika, a imenovan je i generalni sekretar
Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije, izabrani potpredsednici i generalni sekretar© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Anu Brnabić za predsednicu parlamenta. Od 158 poslanika, "za" je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo 5, a uzdržanih nije bilo.

Skupština je izbrala i 6 potpredsednika, a imenovan je i generalni sekretar parlamenta.

Rasprava je počela u ponedeljak, 18. marta, a prethodna dva dana sednice su obeležile uvrede, guranja i nadvikivanja. Drugi dan je započeo mirno, ali su ubrzo usledila dobacivanja, međusobne uvrede predsednika vlasti i opozicije, koškanje, zbog čega je u nekom trenutku ušlo obezbeđenje u skupštinsku salu.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice bio je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Sve najnovije vesti iz Skupštine Srbije mogli ste da pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 20. mar 2024 • 18:35

    18:35

    Izabrani potpredsednici parlamenta i generalni sekretar

    Većinom glasova izabrani su kandidati za potpredsednike parlamenta, Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS).

    Za generalnog sekratara ponovo je izabran Srđan Smiljanić.

  • 18:19

    Počelo glasanje za potpredsednike Skupštine, opozicija udara u klupe

    Uz glasno negodovanje opozicije, koja udara u klupe i baca poslovnike, javnom prozivkom poslanika glasa se za šest kandidata za potpredsednike parlamenta. 

    Poslanici sa liste Srbija protiv nasilja sve vreme udaraju o klupe, dok poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta baca papire prema predsednici parlamenta Ani Brnabić.

    Poslanici vladajuće koalicije mirno sede u klupama i učestvuju u glasanju.
    U skupštinskoj sali je prisutno obezbeđenje, kako bi sprečilo eventualne incidente.

    Kako je objasnila predsednica Skupštine, konsultacije za izbor potpredsednika obavljene su ranije, a, kako je rekla, "poštovana gospoda" se na njima nije pojavila, a da, kako je dodala, deluje da bi naknadno voleli da razgovaraju o tome.

    Brnabić je primetila da opozicija nije bila u sali kada je nastavljen rad, da se nisu javili za reč kada je pokrenula tačku dnevnog reda o izboru potpredsednika i da se nisu samim tim javili za reč, te da je time ta tema završena.

    Posle toga, krenulo je negodovanje opozicije.

  • 18:18

    Brnabić utvrdila listu kandidata za potpredsednike skupštine

    Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila je poslanicima koji su joj dali poverenje i odmah je prešla na sledeću tačku dnevnog reda - izbor potpredsednika.

    "Obaveštena sam da su konsultacije obavljene, da se postigla saglasnost oko potpredsednika Narodne skupštine i radnih tela", rekla je Brnabić.

    Brnabić je rekla da je utvrđena lista kandidata za potpredsednike: Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS).

    Odlučeno je da se glasa javno, odnosno prozivkom poslanika.

  • 18:00

    Ana Brnabić izabrana za predsednicu Narodne skupštine

    Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Anu Brnabić za predsednicu parlamenta.

    Od 158 poslanika, "za" su glasala 153 poslanika, protiv je bilo 5, a uzdržanih nije bilo.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 17:33

    Počelo glasanje o predsedniku Narodne skupštine, glasa se prozivkom poslanika

    Predsedavajući Stojan Radenović predložio je da se izbor predsednika parlamenta obavi javnim glasanjem, odnosno prozivkom narodnih poslanika.

    Za taj predlog je glasalo 154 poslanika, protiv su bila tri poslanika, a uzdržanih nije bilo.

    Nije glasao jedan poslanik, a ukupno je bilo prisutno 158 poslanika.

    Radenović je konstatovao da je skupština odlučila da se izbor predsednika skupštine obavi prozivkom narodnih poslanika.

    Prilikom glasanja opozicija sa liste "Srbija protiv nasilja" napustila je sednicu Narodne skupštine.

    Za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke i dosadašnja predsednica vlade Ana Brnabić.

  • 17:27

    Uskoro glasanje za predsednika Skupštine

    Predsedavajući Stojan Radenović, zaključio je pretres o izboru predsednika parlamenta i odredio pauzu od 10 minuta, posle čega će poslanici glasati.

    Za tu funkciju predložena je Ana Brnabić.

  • 15:40

    NADA neće podržati izbor Ane Brnabić

    Poslanik grupe Novi DSS – POKS Nenad Tomašević je rekao da koalicija NADA neće podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta zato što je za vreme mandata njene vlade situacija na Kosovu i Metohiji dovedena do usijanja i došlo je do apsolutnog urušavanja institucija pravne države.

    "Na ivici smo rata, naš narod je proganjan, a zapadni mentori, sa kojima sarađuje vlast, nam otimaju južnu srpsku pokrajinu", rekao je Tomašević

    On je naveo da je "urušena sloboda građana i medija i da je došlo do eskalacije korupcije do neslućenih razmera".

    Tomašević je dodao da je za vreme mandata vlade na čelu sa Anom Brnabić pao standard građana, jer, kako je istakao, danas za platu može da se kupi mnogo manje nego pre deset godina.

  • 15:08

    Jovanov: Rezolucije EP, poput one o izborima u Srbiji, nisu obavezujuće na za koga

    Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov poručio je opoziciji da, tražeći međunarodnu istragu o izborima u Srbiji, traže da naša država ukine deo svog suvereniteta i da stranci vrše istrage u Srbiji.

    Jovanov je to uporedio sa situacijom iz 1914. kada je Austro-Ugarska tražila da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata na srpskoj teritoriji uz pomoć i uputstva Austro-Ugarskih organa.

    "Austro-Ugarska je tražila manje od onoga što traži naša opozicija danas. Austro-Ugarska je tražila manje da se meša u stvari. Oni su hteli da daju uputstva i da daju pomoć. I mi smo rekli da su uputstva i pomoć udar na našu slobodu, suverenitet i nezavisnost. A oni traže da oni vrše istrage", rekao je Jovanov.

    On je istakao da rezolucije Evropskog parlamenta (EP), poput one koje je EP usvojio o izborima u Srbiji, apsolutno nisu obavezujuće na za koga, pa ni za zemlje članice EU.

    Dodao je da je EP usvojio svakakve rezolucije, poput one iz marta 2022. kojom je Srpska pravoslavna crkva optužena za raspirivanje napetosti na Balkanu i označena kao uzročnik ratova ili ona od 6. jula 2022. godine u kojoj se 5 članica EU pozivaju da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, a to se traži i od Srbije.

    Jovanov je optužio opoziciju da su od EP tražili prekidanje pristupnih pregovora, ali i prestanak finansiranja kroz IPA i IPARD fondove, što je, kako je rekao, direktan atak na državu Srbiju, a posebno na njene građane.

    On je opoziciji poručio da Srbija neće da prekine saradnju sa Miloradom Dodikom, da neće da vrši torturu nad Srbima zbog Banjske, da neće da se odrekne KiM, da neće da napada Srpsku pravoslavnu crkvu, a da, što se tiče rezolucija EP, mogu da nađu mačka o čiji rep će ih okačiti.

  • 15:02

    Ujedinjena seljačka stranka podržava izbor Ane Brbnabić

    Predsednik Ujedinjene seljačke stranke koja je na listi SNS Milija Miletić rekao je da će ta stranka podržati izbor Brnabić za predsednicu parlamenta u nadi da će "zajedno raditi i na poboljšanju uslova za život na selu".

    "Mi ovde govorimo o rezoluciji EP a treba da govorimo o Rezoluciji 1244, da sačuvamo Srbiju, da sačuvamo selo. Da sa Anom Brnabić donesemo zakon kojim bi poboljšali uslove na selu, recimo, stvorimo bolje uslove za život žena na selu, dece" kazao je Miletić.

  • 14:47

    Nada Macura čestitala dolazak proleća

    Poslanica SNS Nada Macura čestitala je dolazak proleća i pozvala sve žene da na današnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, upute poziv svim drugim ženama u svom okruženju da urade preventivni preglede.

    "Čestitam nam dolazak proleća, imaćemo više sunca, i možemo koristiti bolje naše vreme za beogradske izbore, za kontakt s građanima", kazala je obraćajući se poslanicima.

    Ona je pozvala i da se ne krši Zakon o zabrani diskriminacije.

image