Srbija i Balkan

Rezolucija o islamofobiji: Srbija se ponovo nije usaglasila sa EU tokom glasanja u UN

Srbija je, zajedno sa Rusijom, Kinom, ali i SAD, glasala za usvajanje rezolucije
Rezolucija o islamofobiji: Srbija se ponovo nije usaglasila sa EU tokom glasanja u UN© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Srbija se ponovo nije uskladila sa zemljama Evropske unije tokom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji kojom se poziva na uvođenje mera za borbu protiv islamofobije.

Rezoluciju, koja je izglasana na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije na predlog Pakistana, podržalo je 114 zemalja članica UN, dok je njih 44 bilo uzdržano. Nijedna zemlja nije glasala protiv Rezolucije.

Među uzdržanima se našla većina država Evropske unije, kao i zemlje poput Velike Britanije, Crne Gore, Argentine, Brazila, Jermenije i Ukrajine. Predstavnici nekoliko zemalja, među kojim je i Izrael, nisu glasali.

Rezoluciju su podržale zemlje sa svih kontinenata, uključujući Rusiju, Kinu, Iran i Tursku, ali i Sjedinjene Američke Države i Kanada. Za usvajanje teksta glasale su i Albanija i Bosna i Hercegovina.

Rezolucijom se osuđuje svako zagovaranje verske mržnje koje predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, pre svega prema muslimanima što se manifestuje u sve većem broju incidenata skrnavljenja njihove svete knjige (Kurana), napada na džamije, lokalitete i svetinje i drugih oblika verske netolerancije, negativnih stereotipa, mržnje i nasilja nad muslimanima, prenela je kineska agencija Sinhua.

Amandman kojim se traži uklanjanje dela o Kuranu, koji su predložile evropske zemlje i Velika Britanija, nije prihvaćen, zbog čega su te zemlje ostale uzdržane.

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko meseci da se Srbija nije uskladila sa Evropskom unijom tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN, pošto je Beograd krajem novembra podržao usvajanje rezolucije kojom se od Izraela traži povlačenje sa Golanske visoravni, koju ta zemlja drži pod okupacijom od 1967. godine.

Srbija se, takođe, sa EU nije uskladila ni tokom glasanja o rezoluciji o osudi veličanja nacizma, koja je usvojena u decembru prošle godine.

image
VV inauguration
banner