Srbija i Balkan

Portparol EU: Implementaciju sporazuma između "Kosova" i Srbije rešavati na najvišem nivou

Treba raspraviti zahteve tzv. Kosova za formalizaciju sporazuma od prošle godine i pojašnjenju poruka iz Srbije da ona ne želi da implementira delove istog, rekao je Peter Stano
Portparol EU: Implementaciju sporazuma između "Kosova" i Srbije rešavati na najvišem nivouGetty © Anadolu / Contributor

Portparol Evropske unije Peter Stano je najavio mogućnost održavanja susreta lidera tzv. Kosova i Srbije u okviru dijaloga gde bi se razgovaralo o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa.

"Na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga lideri treba da rešavaju pitanje implementacije sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i zahteve za dodatnu formalizaciju", rekao je Peter Stano u pisanoj izjavi, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Sličnu poruku je putem društvenih mreža, preneo juče specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U utorak je održan susret glavnih pregovarača na kojem su oni raspravljali o pitanju dinara, u svetlu odluke prištinskih vlasti da ukine korišćenje srpske valute za gotovinska plaćanja.

Glavni pregovarači će nastaviti raspravu u ponedeljak 25. marta.

Ali o zahtevu tzv. Kosova za formalizaciju sporazuma od prošle godine i traženju pojašnjenja o porukama iz Srbije da ona ne želi da implementira delove istog, EU smatra da treba raspraviti na najvišem nivou.

Stano je istakao da je sastanak u utorak u Briselu, na kojem su učestvovali glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi "bio važan kako bi se utvrdile neke činjenice i pojasnila neka pitanja".

"Strane su se usaglasile da će razgovore o tom pitanju nastaviti u ponedeljak 25. marta, s ciljem da raspravljaju o konkretnim predlozima o pronalasku kratkoročnog rešenja", rekao je Stano.

"Kosovo" je, prema rečima Besnika Bisljimija, ponovilo zahtev za potpisivanje sporazuma postignutog pre godinu dana, ali je Srbija odbila.

Bisljimi je rekao da je srpska strana "ponovila da nema nameru da implementira delove sporazuma koji se tiču statusa, teritorijalnog integriteta i članstva Kosova u UN i njegovim agencijama". Zbog takvih stavova Srbije, prištinska strana je tražila od posrednika EU da pruži odgovor da li postoji ili ne sporazum kao celina.

image