Srbija i Balkan

Makron kao Roki Balboa: Golub bi da bude jastreb?

Fotografije francuskog predsednika sa bokserskim rukavicama i vrećom za boks uzburkale su javnost koja tvrdi da se on samo trudi da imitira Putina
Makron kao Roki Balboa: Golub bi da bude jastreb?© Инстаграм/Soazig de la Moissonnière

Da li to francuski golub pokušava da se potpuno rebrendira u jastreba, pita se internet javnost nakon što su isplivale crno-bele fotografije Emanuela Makrona s bokserskim rukavicama i boks vrećom ispred sebe – u maniru Rokija Balboe.

Nakon pretnji Rusiji slanjem zapadnih trupa u Ukrajinu, Makron, čini se, sada pokušava da nas ubedi i da ima fizičke performanse dostojne obračuna sa ruskim liderom Vladimirom Putinom! S obzirom na reakcije koje je izazvao svojim fotografijama, u tome je, ipak, apsolutno neuverljiv.

"Figaro" tako piše da korisnici društvenih mreža tvrde da su fotografije montirane kako bi bile upečatljivije, ali i da su neki primetili da ovaj foto-sešn dolazi nakon Makronovih najava o slanju trupa u Ukrajinu, te da se on tako sprema da se suoči sa Putinom.

Ženski magazin "Fem aktuel" konstatovao je da "muž Brižit Makron" ima "odlučan pogled, kao da hoće da se bori s protivnikom", a slike je ocenjivala i poslanica Zelenih, Sandron Ruso, koja je bila manje blagonaklona i okarakterisala ih kao "bedu politike, poraz progresivizma i siromaštvo političke komunikacije".

Erik Anso, profesor istorije na Univerzitetu u Loreni, napisao je na mreži Iks da su fotografije "deo neopopulističke muškosti koju danas vole pojedini lideri, počevši od majstora žanra Vladimira Putina".

Reagovao je i penzionisani američki obaveštajac i vojni analitičar Skot Riter koji je podsmešljivo konstatovao kako je "šteta što vreća nije uzvratila".

Francuz ovim fotografijama ne pokušava da se pripremi za meč s Putinom, nego se trudi da oponaša njegov snažan imidž, uverava "Tajms".

List se pita, da li je moguće da je Makron ozbiljno shvatio savet koji je svojevremeno dao Boris Džonson – da lideri G7 treba da se skinu, stisnu mišiće i "pokažu da su čvršći od Putina".

"Makronove slike nose poruku o vrhunskoj muškosti i podsećaju na fotografije Putina sa golim torzom, jaše konja ili vežba džudo", ukazuju stručnjaci dodajući da Makron pokušava da na ovaj način da se oslobodi svog pređašnjeg imidža.

U javnosti se spekulisalo da je francuski predsednik gej, da je u romansi sa kanadskim liderom Džastinom Trudoom, a da mu je supruga transrodni muškarac.

Komentatori s kojima je razgovarao "Tajms" kažu da Makron želi da doda nijansu svojoj reputaciji "povučenog intelektualca" – i podsećaju kako je 2022. godine objavljena i njegova slika sa raskopčanom fotografijom i maljavim grudima tokom mitinga u Marseju.

Makronova supruga Brižit izjavila je prošle godine u intervjuu za časopis "Pariz meč" da on redovno vežba boks dva puta nedeljno. I početkom januara, Makron se fotografisao sa bokserskim rukavicama na ramenu, u kratkom videu na svom Iks nalogu 200 dana pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, podseća "Figaro".

image