Srbija i Balkan

Aleksić: Žrtve moraju dobiti satisfakciju za ratni zločin NATO-a

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi od kojih je poginulo oko 200, a ranjeno više stotina lica, te upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom
Aleksić: Žrtve moraju dobiti satisfakciju za ratni zločin NATO-a© ATA Images

Advokat Srđan Aleksić, čija kancelarija zastupa građane Srbije obolele od malignih bolesti usled bombardovanja uranijumom, ističe da su tužbe podnete i da je nemoguće da bilo ko ima imunitet od ratnog zločina, izražavajući očekivanje  da će do kraja godine dobiti prve presude, te da je pomak da se NATO uopšte izjasnio pred Višim sudom u Beogradu.

"Kao stranka u sporu komuniciraju sa sudom tako što su istakli da imaju imunitet", naveo je Aleksić.

On je izrazio uverenje da će prva presuda biti pozitivna i da će oštećena strana dobiti obeštećenje, što će biti motiv i drugim obolelim u Srbiji, Republici Srpskoj i širom regiona da podnesu tužbe.

"Pozitivna presuda bi značila da bi svi koji su silni i moćni, ako žele da ostvare svoje ekonomske i političke ciljeve tako što bombarduju neku zemlju koja je samostalna i nezavisna, kao što su to uradili sa SR Jugoslavijom i Republikom Srpskom, bili dužni da plate 10 puta veću štetu nego što je korist koju su imali od takvog akta nasilja, agresije i rata koji su vodili", rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, samo pozitivna presuda bila bi pravedna, ali i opomena moćnicima da poštuju međunarodno javno pravo.

"Osiromašeni uranijum koji je bacan u Republici Srpskoj i Srbiji ostavljen je tu za večnost. To je zločin protiv čovečnosti i zločin protiv Boga. Zbog čega protiv Boga? Jer je to ostavljeno na večnost", istakao je Aleksić.

On je naveo da je analizama u Italiji dokazana uzročno-posljedična veza sa delovanjem osiromašenog uranijuma kod obolelih od raka u Srbiji, koje zastupa, te izrazio nadu da će dobiti uzorke biopsije i krvi ili medicinsku dokumentaciju od obolelih ili porodica preminulih iz Republike Srpske.

"Do sada nismo dobili nijedan, a istina je da su i u Republici Srpskoj bacane bombe sa osiromašenim uranijumom, da je veliki broj ljudi u Hadžićima, Han Pijesku i svuda gde je NATO 1995. godine upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom oboleo od kancera i preminuo i mi moramo da utvrdimo tu uzročno-posljedičnu vezu - ukazao je Aleksić.

On je istakao da to možemo biti učinjeno samo preko Instituta za nanotehnologiju u Italiji, te ukazao da je takav institut potreban cijelom Balkanu.

"Moramo da radimo po modelu italijanskog advokata Anđela Tartalje, koji je izborio pravdu za više stotina italijanskih vojnika koji su oboleli na Kosmetu. Ako je kod njih u Italiji Vrhovni sud potvrdio tužbe, a kod nas je katastrofa još veća, onda se moramo izboriti za pravo i pravdu za naše građane", rekao je Aleksić.

On je naglasio da to što je NATO besomučno bombardovao Srbije 78 dana i na Republiku Srpsku bacio više od dve tone osiromašenog uranijuma, mora dobiti epilog na sudu.

Aleksić je napomenuo da je jedan broj obolelih Albanaca sa Kosova i Metohije, koji su želeli da ostanu anonimni, dostavio dokumentaciju njegovoj kancelariji, naglasivši da je u južnoj srpskoj pokrajini situacija katastrofalna.

"NATO je priznao da je bacio dve tone municije sa osiromašenim uranijumom na jug Srbije, a 13 tona na Kosovo i Metohiju, a naši izvori kažu da je tamo bačeno 35 tona. Niko tamo ne može da živi bez posledica. Veliki broj obolelih je i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, u oblastima na granici sa Albanijom. Tema nije laka. To je ratni zločin i NATO mora da odgovara", istakao je Aleksić za Srnu.

Za 11 sedmica bombardovanja SR Jugoslavije, počevši od 24. marta 1999. godine, izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi od kojih je poginulo oko 200, a ranjeno više stotina lica, te upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, od kojih 126 dece.

image