Srbija i Balkan

Milanović protiv Plenkovića: U Hrvatskoj eksplodirala "politička atomska bomba", put u ustavnu krizu

Hrvatska se nalazi u jeku predizborne groznice, a dešavanja u toj državi sve više iznenađuju ne samo hrvatske birače nego i njihove komšije u okruženju, naročito na severu gde već decenijama umišljaju da su najbolji "stručnjaci za Zapadni Balkan"
Milanović protiv Plenkovića: U Hrvatskoj eksplodirala "politička atomska bomba", put u ustavnu krizu© Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Sve je počelo u trenutku kada je hrvatski predsednik Zoran Milanović na početku izborne kampanje rekao da planira da se kandiduje za novog premijera Hrvatske na listi opozicionog SDP-a. Ta vest je isprva obradovala vladajući HDZ, opterećen teškim korupcionim aferama, jer se očekivalo da će Milanović, koji je u neprestanom verbalnom sukobu sa premijerom Andrejem Plenkovićem – podneti ostavku na predsedničku funkciju.

Za HDZ je bio šok utoliko veći, kada je Milanović obznanio da od ostavke nema ništa, jer u hrvatskom Ustavu nigde ne piše da bi zbog kandidature za premijera morao automatski da se iseli iz predsedničke palate.

Tada se u ime hrvatskog Ustavnog suda oglasio njegov predsednik Miroslav Šeparović, HDZ-ov kadar i nekadašnji ministar pravosuđa u doba Franja Tuđmana. Šeparović je uprkos oštrom neslaganju troje ustavnih sudija upozorio Milanovića da mora dati ostavku na predsedničku funkciju.

Pošto je Ustavni sud Hrvatske bez pratećeg obrazloženja iznedrio zabranu Milanovićeve kandidature za premijera, SDP i Milanović su takav potez ocenili kao "uvođenje verbalnog delikta" po diktatu ustavnih sudija koje optužuju da su "sledbenici vladajućeg HDZ-a".

Milanović je juče iz Rijeke poručio da neće poštovati zabranu Šeparovićevog Ustavnog suda. A što se tiče njegovog daljeg postupanja i nastupanja u izbornoj kampanji, on je, podseća, predsednik Republike a ujedno i budući premijer.

Uz to je upozorio na licemerje i dvostruke aršine ustavnog suda Hrvatske jer je i Kolinda Grabar-Kitarović 2020. godine, u jeku predizborne kampanje za osvajanje još jednog mandata predsednice države, obilazila mahom stranačke konvencije HDZ-a.

Ustavnom sudu Hrvatske, međutim, tada nije smetalo što se identifikovala sa vladajućom strankom čiji je bila glavni kandidat, dok se Milanović tada borio (i pobedio Kolindu) kao kandidat više stranačkih lista, a ne samo SDP-a…

"U Hrvatskoj je proteklog vikenda eksplodirala politička atomska bomba. Da se predsednik države Zoran Milanović kandiduje na parlamentarnim izborima i to, pazite, kao 'špicenkandidat'  Socijaldemokrata (SDP), isprva je delovalo kao (ne)srećna šala. Ali slične 'šale' na Balkanu ubrzo postanu nova realnost. Pogotovo ako su u igri tipovi kalibra Vučića, Dodika, Plenkovića, Milanovića... Gospoda koja bi uoči svakih izbora morala da obave određeni test koji bi građanima dao bar minimalnu garanciju da će ih voditi ljudi sa 'sređenom tavanicom' (u glavi)", prokomentarisao je hrvatsku situaciju spoljnopolitički komentator mariborskog "Večera" uz poznatu slovenačku aluziju na sumnjive intelektualne sposobnosti političara.

Isti komentator (Boris Jauševec), poput svojih kolega u drugim "zapadnim" medijima, pomno analizira Milanovićevo ponašanje: "Hrvatski hroničari su poslednjih godina zabeležili toliko njegovih gluposti, neracionalnosti i neuravnoteženog ponašanja da je najava njegovog izlaska na parlamentarne izbore logičan nastavak u anatomiji tog političkog ludila. Svojevremeno je iskusan slovenački diplomata na pitanje, kako razumeti hrvatske političare, odgovorio da je to besmisleno jer nikada nećemo doći do logičnog ili bar nedvosmislenog odgovora. Zato je odgovor na pitanje - šta se dođavola dogodilo u Milanovićevom mozgu i šta se desilo njegovim kolegama iz SDP-a, odgovor za milion dolara.

Svakako moramo na njegov potez gledati kroz oči čoveka koji se ponaša impulsivno, koji je tvrdoglav, istrčava se sa izjavama za javnost pre nego što razmisli i kojeg bi se zbog postupaka i retorike mogla na brzaka strpati u isti koš sa Donaldom Trampom".

Na tom mestu je potrebno napomenuti da je Zoran Milanović među slovenačkom političkom elitom, pa tako i među njihovim lakejima u vodećim slovenačkim medijima, slično kao i u većini članica Evropske unije - neomiljen i zbog kritika Plenkovićeve vlade koja neumorno pomaže rat u Ukrajini, kao i čvrstog stava da kao vrhovni komandant Hrvatske vojske na ukrajinski front neće slati hrvatske vojnike.

I, uopšte, zbog kritika na račun politike EU prema američkom posredničkom ratu u Ukrajini, s obzirom da Milanović bez dlake na jeziku na tu temu iznosi provokativne komentare još od početka ruske specijalne vojne operacije. Otuda ni pomenuti slovenački komentator nije smogao snage da se odupre poznatim slovenačkim stereotipima, preuzetim od tzv. Zapada, a prema kojima je "Balkan" vazda nepredvidiv, impulsivan, nacionalistički zagrizen, ukratko – "neevropski i necivilizovan".

S obzirom na to da batina ima dva kraja, na isti način na koji većina Slovenaca gleda na svoje južne susede, nekadašnju "braću" iz zajedničke države, i slovenački severni i zapadni susedi, Austrijanci i Italijani, kao i oni iz država koje čine "jedro Evrope" (Nemačka, Francuska) – gledaju na Sloveniju.

A da se suštinski radi o političarima koji, poput svojih zapadnih kolega – samo ostvaruju nacionalne ciljeve naroda koji vode i deluju u skladu sa dugoročnim interesima istih, to komentatorima zapadnih medija, kao ni mariborskog "Večera", ni na pamet ne pada iako su i slovenački političari u kriznim situacijama, kada se radilo o opstanku ili propasti "dežele" (države), postupali na isti način, odnosno jednako "balkanski", a zapravo samo odlučno.

Pa su tvrdili, na primer, da će zarad "nezavisnosti Slovenije jesti i travu ako treba", a uz to su švercovali oružje i naoružavali se uprkos embargu koji je uveo SB UN i čak naređivali svojim "teritorijalcima" da pucaju na golobrade regrute JNA kako bi sproveli nezakonitu, jednostranu secesiju 1991. godine…

Uprkos tome se 2024. godine čude kada južnije od Kupe političari vide politički boj kao borbu na sve ili ništa. A upravo o tome se radi, tvrdi Milanović, za kojeg je okidač da se sa Pantovčaka (zagrebačkog kvarta u kome stoluje hrvatski predsednik) kandiduje za premijera, bila odluka Plenkovićeve vlade i HDZ-a da za glavnog državnog tužioca u Hrvatskoj postavi Ivana Turudića, opterećenog bezbrojnim aferama i šurovanjem sa funkcionerima osumnjičenim za korupciju i druga krivična dela.

Upravo čin Turudićevog imenovanja koji je označen za "najveći skandal u Hrvatskoj", a sam novi državni tužilac okarakterisan kao "čovek koji laže čim zine", kako je podvukla poslanik u Saboru Mirela Ahmetović prilikom njegove kandidature na najvišu tužilačku funkciju, pokrenuo je SDP i Milanovića da krenu u akciju spasavanja hrvatske države od bezakonja i samovolje HDZ-a i samog premijera Plenkovića.

U Hrvatskoj je politička korupcija zahvaljujući višedecenijskoj vladavini HDZ-a metastazirala u sve pore društva, što se vidi i iz odluka tamošnjeg Ustavnog suda i imenovanja korumpiranog sudije Ivana Turudića na mesto vrhovnog državnog tužioca, što otkriva da će biti nemoguće "odozgo" očistiti državu od mita i bezakonja. Milanović to zna i zato bezglavo rizikuje.

Iako ni sam nije bezgrešan, ujedno je jedan od retkih evropskih političara koji shvata (i usuđuje se da to glasno i kaže) da je evropska spoljna politika prema Rusiji u Ukrajini opasna, samoubilačka i osuđena na propast.

Zoran Milanović na te činjenice stalno ukazuje i samim tim je u sukobu sa hrvatskim premijerom. Mržnja između njih dvojice je tako duboka da šokira posmatrače sa strane. Istovremeno, Milanović živcira mnoge političare i unutar EU tvrđave i njihove masovne medije.

Pošto je sa svih strana stisnut u ćošak, prirodno je da reaguje sve impulsivnije. Stoga ni mnogi na hrvatskoj levici nisu oduševljeni njegovim angažmanom u korist SDP-a, zbog čega su tri stranke već napustile koaliciju, uključujući i vodeći istarski IDS.

Rezultat? Nepunih mesec dana pred izbore zakazane za 17. april, javnost je zasuta lavinom ratobornih optužbi i uvreda kojima se obasipaju desnica i levica, što je nezapamćeno u političkom životu Hrvatske, zato nastalu situaciju mnogi porede sa "bombom koja samo što nije eksplodirala".

"Zaboravite kratkotrajnu zabavu uz Milanovićeve izjave. Vodi nas direktno u haos, to je cirkus i neizvesnost", uveren je poslanik HDZ-a i predsednik Sabora (parlamenta) Gordan Jandroković koji je u niskom startu da zameni Milanovića ukoliko se taj odluči da ipak podnese ostavku.

U međuvremenu, na društvenim mrežama se vodi bespoštedan rat između onih koji su za ili protiv Milanovića i Plenkovića. Premijeru su prišili nadimak "Karaplenković" jer je na partijskoj konvenciji toplo pozdravio Tomislava Karamarka iako ga je svrgnuo s mesta predsednika HDZ-a. Milanovića uvredljivo nazivaju "Voldemorom", zlikovcem iz "Harija Potera", ukratko to je "onaj, čije se ime ne sme pominjati".

Ali Milanović ima debelu političku kožu, ne mari za uvrede na svoj račun, već sam iznosi nove kojima cilja na HDž, premijera Plenkovića i njegovu "kamarilu".

"Imamo posla sa vrlo beskrupuloznim propalicama. Ti tipovi u Ustavnom sudu prete da će, ako ih popreko pogledamo - poništiti izbore. Sutra će da zabrane crvenu boju, pa nećemo imati ni hrvatski grb. S tim ću se obračunati, tamo u senci ima nekoliko glodara koje treba isterati napolje. Kada imate takve neprijatelje igrate lukavo, ne perfidno", istakao je Milanović u Vela Luci. Odlučio je, kaže, da više neće govoriti da će biti premijer, već da će uskoro biti budući premijer.

"Bio sam grub, prema potrebi biću grub i dalje, sve sam rekao, sve je jasno", rekao je Milanović novinarima i istakao da su uzaludni pokušaji da ga zbune, ali očekuje da će ih i dalje biti, kako bi naterali njega i druge učesnike u parlamentarnoj trci da ustuknu i odustanu. Što se tiče Šeparovićevog upozorenja, podsetio je da je i u socijalizmu Ustavni sud objašnjavao svoje odluke, a danas osiono donosi "upozorenja". Poručio je ustavnim sudijama da mu »ne mogu ništa« jer krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokratiju.

"Neću poštovati odluku (ustavnog suda) i radiću ono što mi nalaže savest. Svetinja za sve nas u liberalnoj demokratiji jeste da je ono što nije zabranjeno – dopušteno", dodao je Milanović.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, rekao je da mu je žao što tamo ljudi ne mogu da izađu na hrvatske izbore i glasaju za one koji nisu HDZ. Ne mogu doneti odluku o neradnom danu u BiH, ne može ni Dragan Čović jer vlast koja donosi odluku nije njegova, u njoj su i druge stranke. Pozivam ih da proglase neradni dan zbog Hrvata u BiH koji glasaju za hrvatski Sabor, da uvedu neradni dan u celoj BiH, a ne samo za Hrvate, pozvao je vrh susedne zemlje Zoran Milanović.

Događaji u Hrvatskoj su u fokusu inostranih medija koji najavljuju da će Milanović značajno promešati karte na hrvatskoj političkoj sceni. Za Rojters je Milanović populista, dok nemački mediji sugerišu da je "blizak Moskvi".

Pravnik Anto Nobilo upozorava da će Hrvatska, u slučaju da izbori krenu po zlu, do leta kliznuti u ustavnu krizu, jer to nije nerealan scenario. Ono što je veliki problem kako za političare, tako i za analitičare, domaće i strane, jeste da niko ni ne sluti koji je sledeći potez Zorana Milanovića.

Ukoliko Andrej Plenković izađe iz tog sukoba kao gubitnik, biće to samo odlazak jednog od brojnih evropskih političara kome "tavanica (u glavi) nije sređena", pre svega po pitanju spoljne politike i odnosa EU prema najvažnijim pitanjima današnjeg sveta. Ali ako bude poražen Milanović, gubitak bi mogao da bude mnogo veći, jer bi u tom slučaju Evropa izgubila jednog od retkih političara koji je (još uvek) sposoban da realno proceni bar odnose između EU i Rusije.

image