Srbija i Balkan

Lajčak: Između Beograda i Prištine postoji vrlo malo poverenja

Verujem da Kurti neće dovesti "Kosovo" u izolaciju, dodao je specijalni izaslanik EU
Lajčak: Između Beograda i Prištine postoji vrlo malo poverenja© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, da kada je u pitanju strategija za dijalog u narednim mesecima, dve strane pre svega treba da normalizuju odnose.

"Evropska unija olakšava proces. Veoma je važno da se počne pre evropskih izbora, jer tada Evropska unija ulazi u period tranzicije. Zatim će na izbore izaći Sjedinjene Američke Države. To neće biti trenutak za donošenje odluka”, naglasio je Lajčak za italijanski list "Stampa".

U dijalogu se i dalje razgovara o redosledu koraka za primenu tzv. Ohridskog sporazuma i njegovog Aneksa jer je nivo poverenja između Beograda i Prištine veoma nizak, rekao je Lajčak, te dodao da boljeg dogovora od toga nema, pa da je zbog toga potrebno fokusiranje na njegovu primenu.

Ocenio je i da je postignut napredak kada su Srbi na severu Kosova i Metohije počeli proceduru za ponavljanje izbora u četiri opštine na severu.

Takođe, rekao je da misli da ne postoji rizik od novog sukoba na Balkanu, iako postoje napetosti, ali da nema potencijala za sukobe i ukazao da su međunarodne misije raspoređene i na KiM i u BiH.

Lajčak je istakao da se atmosfera u Briselu promenila i da je EU otvorila vrata za proširenje, uključujući i region Zapadnog Balkana.

"Atmosfera u Briselu i državama članicama zaista se promenila. Članice su sada ozbiljno zainteresovane za proširenje. Vrata se otvaraju. Sada je reč o iskorišćavanju te prilike. To je geopolitičko pitanje za Evropu. Bez regiona Balkana nije potpuna integracija", naveo je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje da li postoji neko ko može da zaustavi premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija, "budući da to ne uspeva ni Amerikancima", rekao je da veruje da Kurti neće dovesti "Kosovo" u izolaciju.

"Sjedinjene Američke Države stoje na liniji s nama. Kurti zna. Zna kakva su očekivanja. Zna da je za Kosovo izuzetno važno da ima snažnu međunarodnu podršku, jer Kosovo od početka uživa upravo tako nešto. Ne sumnjam da će biti dovoljno odgovoran da svoju zemlju ne dovede u opasnost od izolacije. Dakle, donosi prave zaključke", zaključio je Lajčak.

image