Srbija i Balkan

Državno pravobranilaštvo za RT Balkan o zgradi Generalštaba: "Strogo poverljivo"

RT Balkan je od ove institucije zatražio na uvid dokumentaciju vezanu za memorandum o razumevanju i investicioni ugovor koji su, navodno potpisali Vlada i firma Džareda Kušnera
Državno pravobranilaštvo za RT Balkan o zgradi Generalštaba: "Strogo poverljivo"© Antonio J. Galante/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images

Sudbina zgrade Generalštaba koju su pre četvrt veka porušili NATO projektili 1999. godine - i dalje je pod velom misterije. Ko je šta potpisao, kao i sa kim je potpisao i šta se planira sa ovim zdanjem, ne zna se, a po svemu sudeći, bar još neko vreme sve će i ostati – "strogo poverljivo".

RT Balkan je, naime, još 15. marta, nakon što se u javnosti i pojavila priča da bi Generalštab mogao da dobije novog vlasnika i da bi to mogla da bude firma Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa, zatražio na uvid dokumentaciju vezanu za ovo zdanje od Vlade Srbije i Državnog pravobranilaštva.

Naime, u predlogu Ministarstva građevine Vladi da donese zaključak o usvajanju teksta Investicionog ugovora sa Kušnerovom firmom, kao i da ovlasti ministra građevine Gorana Vesića da taj ugovor potpiše, piše da taj zaključak, između ostalog, treba dostaviti i Državnom pravobranilaštvu.

Iz dokumenta, koji je, inače, pokazao lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, ipak, nije jasno da li je Vlada Srbije ovaj predlog na kraju i i usvojila.

Od ove institucije RT Balkan je zato zatražio da dostavi dokumente, odnosno zaključke i eventualne odluke Vlade koje se odnose na ovo pitanje, ali dokumentaciju koja se odnosi na memorandum o razumevanju sa kompanijom "Kušner rils LLS".

Ministar građevine Goran Vesić, inače, tvrdi da se iz dokumentacije koju Ćuta pokazuje vidi samo da je on dobio ovlašćenje "i da to nije nikakva tajna", ali podvlači da nije potpisan ni memorandum, ni ugovor, niti bilo šta drugo što proizlazi iz tog ovlašćenja.

Oznaku "tajni podaci" stavilo Vesićevo ministarstvo

"Uvidom u spise predmeta, utvrđeno je da dokumentacija koja se odnosi na zaključak Vlade u vezi sa navedenim Memorandumom o razumevanju i saradnji nosi oznaku 'strogo poverljivo' koju je odredilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", navode iz Državnog pravobranilaštva na pitanja RT Balkan.

Oni dodaju i da će, s obzirom na to da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, propisano da će zahtev odnosi na uvid, odnosno dobijanje kopije dokumenta koji "predstavlja tajni podatak određen od strane drugog organa vlasti" - u roku od osam dana od dana prijema, biti dostavljen organu koji je odredio tajnost podataka.

Odnosno, pomenutom ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"U delu zahteva koji se odnosi na dostavljanje teksta Investicionog ugovora, uvidom u spise predmeta, utvrđeno je da su se ugovorene strane saglasile da su informacije u vezi ugovora 'strogo poverljive', te je i ovaj deo Zahteva dostavljen na dalje postupanje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imajući u vidu da su ugovorna strana", navode iz Državnog pravobranilaštva.

Dok se čeka da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obelodani informacije o promeni vlasnika zgrade Generalštaba, mediji poput "Njujork tajmsa" tvrde da su imali uvid u "nacrt privremenog sporazuma" između Kušnerovog tima i Vlade Srbije koji bi, kako se navodi, investicionoj firmi dao zakup na 99 godina i to bez naknade i pravo da na mestu nekadašnjeg sedišta Ministarstva odbrane SR Jugoslavije u Beogradu izgradi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i muzej.

Vesić je ranije napomenuo da posle potpisivanja takvog memoranduma ili ugovora sledi reizrada projekta i eventualna promena urbanističkog plana.

"Što znači da će se te procedure obavljati po sadašnjim zakonima koje podrazumevaju javnu raspravu i uključivanje javnosti. Tako da će javnost na vreme biti obaveštena o svemu, o projektu koji se priprema", rekao je Vesić.

"Njujork tajms" je, pre nekoliko dana pisao i da je Trampov zet svestan potencijala svojih investicija da pokrenu dalji razvoj ovog dela Evrope, koji bi, , kako se navodi, mogao da bude sledeća hit destinacija za turizam i investicije.

"To neće još dugo ostati tajna", zaključio je Kušner.

image