Srbija i Balkan

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje: Prioritet skraćenje lista čekanja

Radojević Škodrić je iznela podatak da se na Institutu za ortopediju "Banjica" u martu 2023. godine na operaciju čekalo sedam do 10 godina, a da se za godinu dana, otkako je uvedena mera preusmerenja pacijenata, lista čekanja smanjila na tri godine
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje: Prioritet skraćenje lista čekanja© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da je skraćenje lista čekanja trenutno prioritet u radu fonda, posebno kada se radi o ortopedskim operacijama.

Radojević Škodrić je iznela podatak da se na Institutu za ortopediju "Banjica" u martu 2023. godine na operaciju čekalo sedam do 10 godina, a da se za godinu dana, otkako je uvedena mera preusmerenja pacijenata, lista čekanja smanjila na tri godine. 

"To je pouzdan podatak sa 'Banjice', koji mi je preneo direktor, dr Zoran Baščarević. Za godinu dana, ne samo da smo zaustavili rast listi čekanja već smo i uspeli da smanjimo broj pacijenata za oko deset odsto, od marta 2023. sa 36.000 na 32.000 do marta ove godine. To je zaista pomak, a plan je da u što kraćem periodu dođemo do godinu dana čekanja. To je naš plan za kraj ove i početak sledeće godine, dok je cilj da se ide trend na šest meseci čekanja maksimalno, kao što je to svuda u svetu", istakla je direktorka fonda.

Liste čekanja postoje u gotovo većini i najrazvijenijih zemalja, navodi Radojević Škodrić i podseća da u Srbiji postoje od 2006. godine.

"Građani su, da podsetim, tada sami kupovali proteze, kukove i kolena..ono što je sada nezamislivo da se kupuje, a nije se ni znalo kolike su liste čekanja", ukazala je ona.

Ističe da se pre pandemije išlo na smanjenje perioda čekanja na ortopedske operacije, a da se od prošle godine, na inicijativu RFZO-a uvodi mera preusmeravanja iz bolnice u kojoj pacijent čeka, u drugu gde operaciju može dobiti ranije.

"Razlika kod nas u Srbiji, u odnosu na druge zemlje je, evo na primer, u Engleskoj, ako se duže čeka pacijent se automatski prebacuje u drugu bolnicu, a kod nas pacijent izrazi želju gde želi da se operiše. Žao mi je što neki mediji i pojedini zdravstveni radnici nisu upućeni na meru preusmeravanja sa ustanova gde se dugo čeka na tamo gde se kraće čeka. Mi smo tražili da se ažuriraju liste i da se preusmeravaju oni koji najduže čekaju u one bolnice koje to mogu brže da urade", objašnjava Radojević Škodrić.

image