Srbija i Balkan

Vučić posle sastanka sa Kvintom i EU: Dug i otvoren razgovor, nastaviće se

Mediji navode da će na stolu biti nekoliko tema: zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i pridruživanje Parlamentarnoj skupštini NATO, blokada dijaloga sa Beogradom koji sprovodi prištinska strana, kao i evropske integracije naše države
Vučić posle sastanka sa Kvintom i EU: Dug i otvoren razgovor, nastaviće se© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke.

"Dug i otvoren razgovor sa predstavnicima Kvinte i EU. Nastaviće se...", objavio je Vučić na Instagramu.

Sastanku koji je počeo malo posle 10 sati, prisustvovali ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Velike Britanije Edvar Ferguson, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Italije Luka Gori, ambasadorka Nemačke Anke Konard, šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre.

Prisutan je bio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako mediji prenose, očekuje se da na stolu bude nekoliko tema: zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i pridruživanje Parlamentarnoj skupštini NATO, blokada dijaloga sa Beogradom koji sprovodi prištinska strana, kao i evropske integracije naše države.

To će biti prilika da šef države diplomatskim predstavnicima Zapada prenese naše stavove u vezi sa pomenutim pitanjima.

U Briselu su u poslednjih 10 dana održana dva sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača, a tema je bila pronalazak rešenja nakon ukidanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru KiM.

Dogovor nije postignut, a nova runda dijaloga trebalo bi da bude održana 4. aprila.

Poslednji put, Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte 31. januara, kada je tema razgovora bila uredba o platnom prometu i ukidanje dinara na KiM.

Teški dani pred Srbijom

Predsednik Srbije se sinoć oglasio na Instagramu, rekavši da su pred Srbijom teški dani, i dodao da će u narednim danima upoznati narod Srbije o izazovima koji slede.

"U ovom trenutku nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske", napisao je Vučić na Instagramu.

On je poručio da su predstojeći izazovi "najteži do sada".

"Narednih dana upoznaću narod Srbije se svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sada. Borićemo se, pobediće Srbija", naveo je Vučić.

Ubrzo posle toga, predsednik Srbije je na društvenim mrežama objavio fotografiju sa starijim sinom Danilom.

Danilo Vučić je na fotografiji u majici sa mapom Kosova i Metohije ukrašenom srpskom trobojkom i natpisom "nema predaje".


 

image