Srbija i Balkan

SB UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju; Milivojević: Direktan lobi Zapada

Sednica je zakazana na inicijativu Rusije, a brojne zapadne zemlje pokušale su da spreče njeno održavanje
SB UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju; Milivojević: Direktan lobi Zapada© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Savet bezbednosti UN odbio je da na predlog Rusije raspravlja o NATO bombardovanju SR Jugoslavije. Većina članova Saveta glasala je protiv stavljanja na dnevni red ove teme, a jedino su Rusija, Kina i Alžir želeli da se pred Ujedinjenim nacijama govori o NATO agresiji, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je nakon sednice da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se, kako je naveo, čuje istina o NATO agresiji SR Jugoslavije 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Stalni predstavnik Rusije u SB UN, Vasilij Nebenzja na početku sednice naveo je da se ovih dana čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a.

"Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu od samog starta i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana. Tako se i na samom početku sednice stavljanju na dnevni red ove teme usprotivio se francuski predstavnik.

"Jasno je čak i za Rusiju da je predlaganje ove teme neće ni na jedan način doprineti napretku. Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu  2014.", rekao je on.

Milivojević: Ne odgovara im da se svet podseti gaženja međunarodnog prava

Diplomata Zoran Milivojević ukazao je da je Zapad odbijanjem da ovu temu uvrsti na dnevni red SB UN, na proceduralan način pokušao da izbegne direktnu raspravu na redovnoj sednici. 

Sagovornik RT Balkan smatra da je to što su samo Rusija, Kina i Alžir bile za to da se ova rasprava uvrsti na dnevni red - a preostalih 12 članica suzdržano - pokazatelj da je sve to bio "direktno lobi zapadnih sila, i to je suština".

"Kad je reč o stavu Zapada, ja mislim da oni ne odustaju od svog cilja, koji su izneli Kvinta i Norveška u saopštenju povodom 25 godina (od NATO agresije). Jasno je da oni nemaju varijantu B, već samo varijantu A - dakle, samo priznanje (tzv. Kosova), samo insistiranje na tome, i bilo koja rasprava u vezi sa tom temom im ne odgovara", napominje Milivojević.

Milivojević dodaje da rasprava o NATO agresiji nad Jugoslavijom u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija Zapadu posebno ne odgovara zato što bi to "ne samo podsetilo svet na kršenje međunarodnog prava i ono što su oni time učinili, nego i na ofanzivnu funkciju koju NATO ima i danas, ali i na pitanje moralne i političke odgovornosti zapadnih zemalja".

"Efekti takve sednice bi bili nepovoljni za Zapad i podeljeni svet, imajući u vidu stav kolektivnog Juga u ovom trenutku i prema ratu u Ukrajini, ali i prema poziciji kolektivnog Zapada", zaključuje Milivojević.

Rusija je, inače, još početkom marta predložila održavanje sednice, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta usvojila su nacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama. 

U ovom dokumentu Rusija poziva međunarodne organizacije i parlamente da osude NATO agresiju na SRJ, da se suprotstave pokušajima prikrivanja istine o onome što se dogodilo pre četvrt veka i da utiču na to da zemlje koje su učestvovale u NATO bombardovanju međunarodno pravno odgovaraju.

  • 25. mar 2024 • 20:39

    20:39

    Sednica je završena

    Francuski predstavnik pozvao je predsedavajuću da raspusti sednicu, budući da su se članovi Saveta bezbednosti saglasli da o ovoj temi neće raspravljati, a nakon toga, sednica je završena.

  • 20:35

    Rusija: Zapadna propaganda od OVK lidera pravi ratnike dobra

    "NATO je izvršio invaziju na Jugoslaviju, kao izgovor koristeći 'etničko čišćenje' dok su se policija i vojska Srbije borili protiv terorističke OVK. Ali, zapadna propaganda je lidere OVK pretvorila u ratnike dobra", poručio je Nebenzja, dodajući da je to razlog zašto Zapad ne želi da se u SB UN čuje istina.

  • 20:34

    Kina podržala raspravu o bombardovanju Jugoslavije

    "Pre 25 godina, bez odobrenja Saveta bezbednosti i zaobilazeći UN, NATO je beskrupulozno pokrenuo vojni udar na suverenu državu Jugoslaviju, time pokrenuvši nelegalni rat na Balkanu. Prošlo je 25 godina od početka tog rata, ali tenzije su i dalje visoke na KiM i rane stanovnika i zemalja Balkana se nisu zacelile", rekao je kineski izaslanik pri UN i dodao da se "posledice rata ni približno nisu završile."

    "Shodno tome, Kina podržava održavanje sastanka SB UN na 25. godišnjicu bombardovanja Jugoslavije, kako bismo razmotrili ovaj važan istorijski događaj, diskutovati kako da održimo svrhu i principe Povelje UN, primenjujemo istinski multilateralizam, promovišemo pravdu i štitimo međunarodni mir i bezbednost pod trenutnim okolnostima.

  • 20:32

    Nebenzja zatražio otvoreni brifing u SB UN o posledicama NATO agresije

    Stalni izaslanik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja zatražio je da se održi otvoreni brifing u SB UN o posledicama NATO agresije na Jugoslaviju po međunarodnu mir i bezbednost u svetu. 

  • 20:32

    Amerika: Uradili smo neophodno

    Američki predstavnik javio se za reč i rekao da Amerika stoji iza postupaka NATO-a te da je NATO uradio ono što je bilo neophodno da bi se zaustavilo "etničko čišćenje".

    Oni, navodno, ne mogu da podrže raspravu u predloženoj formi koja "instrumentalizuje" tragične događaje radi propagandne kampanje.

    "Sednica je sazvana zbog ruskih destabilizujućih namera vezanih za ovaj region", rekao je on.

  • 20:26

    Rasprava nije stavljena na dnevni red

    Stavljanje rasprave o NATO agresiji nad Jugoslavijom nije stavljeno na dnevni red zato što nije bilo dovoljno glasova. "Za" su glasali Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano.

  • 20:22

    Francuzi insistiraju da se sednica ne održi

    Francuski predstavnik insistira da agenda sednice treba da bude odluka svih članova Saveta, da nije na jednoj članici, pa ni na predsedništvu , kao i da ovo pitanje nije nikad stavljeno pred članove saveta.

  • 20:15

    Nebenzja: Čitav svet se seća tragedije na Balkanu

    "Ovih dana se čitav svet seća žrtava tragičnih događaja na Balkanu čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a. Razumem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

  • 20:14

    Francuzi protiv rasprave

    Francuski predstavnik na samom početku sednice usprotivio se održavanju sednice.

    "Jasno je čak i za Rusiju da je predlaganje ove teme neće ni na jedan način doprineti napretku. Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu  2014.", rekao je on.

  • 20:12

    Počela sednica SB UN

    Sednica SB UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, zakazana na inicijativu Rusije, počela je danas, ali je njeno održavanje neizvesno, jer će na početku biti pokrenuto proceduralno glasanje o tome da li će ta tema biti stavljena na dnevni red.

    Odluku glasanjem o održavanju sednice doneće stalne članice SB UN - Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i SAD, kao i nestalne članice - Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska.

image
VV inauguration
banner