Srbija i Balkan

Grujičić za RT Balkan o Putinovoj vakcini protiv raka: Rusija je po pitanju onkologije u 22. veku

Srbija će u narednim godinama raditi na povezivanju nuklearne medicine sa ruskom i izgradnji regionalnog centra u kojem će jedan od glavnih terapijskih modaliteta biti upravo nuklearna medicina u kombinaciji sa svim biološki dostupnim lekovima
Grujičić za RT Balkan o Putinovoj vakcini protiv raka: Rusija je po pitanju onkologije u 22. veku© AP Photo/David Goldman/Tanjug

Da se Rusija približava razvitku vakcine protiv raka i da će moći da se računa na njenu ranu primenu u individualnoj terapiji, najavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pre mesec dana na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić za RT Balkan komentariše koliki je značaj ovakvih otkrića u oblasti medicine, posebno nove generacije imunomodulatornih lekova koji bi trebalo da budu korišćeni kao metode individualne terapije u borbi protiv karcinoma.

"Vrlo sam zadovoljna što se to radi u Rusiji. Oni imaju odličnu imunološku terapiju za određene karcinome, recimo prostate. Ili za karcinom pluća na Kubi, za koju niko ne bi rekao s obzirom na to da je tako mala zemlja i da se tolike godine nalazi pod blokadom. Međutim, treba nam saradnja svih naučnika ovog sveta da bismo došli do lekova koji će biti dostupni svima i mislim da bi isključivo države trebalo da finansiraju takve vrste projekta", ukazuje ministarka.

Grujičić kaže da čovečanstvo čekaju velika ispitivanja i istraživanja, posle čega ćemo videti na koje će bolesti ta vakcina delovati. 

Ona, međutim, ističe da su onkološke bolesti toliko raznorodne, da dugo neće moći jedna jedina vakcina da reši probleme svih malignih tumora.

"Kada govorimo o vakcini protiv raka, mi zapravo govorimo o imunološkoj terapiji, biološkoj terapiji, i možda sutra, o genskoj terapiji. Duboko sam ubeđena da dugo neće postojati univerzalna vakcina protiv raka. Znajući da ljudi sve duže žive, bojim se da dugo nećemo pobediti onkologiju ukoliko ne bude rane dijagnostike", kaže ministarka zdravlja za naš portal i dodaje:

"Prema tome, ja se apsolutno slažem da tamo gde postoji poznat uzročnik nastanka tumora ili nekog oblika onkološke bolesti, kao recimo kod karcinoma grlića materice ili karcinoma penisa, gde znate da je Epštajn-Barov virus razlog nastanka i imate HPV vakcinu koju možete dati deci, dečacima i devojčicama i vi ste njih zaštitili, naravno da je prevencija u obliku vakcine uvek najbolja terapija. To ne znači da niko od njih nikada neće dobiti bolest, ali je drastično smanjena stopa oboljevanja u zemljama koje je sprovode kao obaveznu, a ne savetodavnu vakcinaciju", poručuje ministarka.

U susret upotrebi nuklearne medicine u onkologiji

Grujičić se nada da ćemo, baš kao što smo dobili vakcine Sputnik iz Rusije ili Sinofarm vakcine iz Kine, jednog dana doći do terapije koju ćemo primiti i biti sigurni da nećemo dobiti nijednu onkološku bolest.

"Međutim, uvek će biti neke vrste tumora koje ne možete rano da otkrijete - poput malignih tumora na mozgu, tu će nam uvek biti potrebna neka vrsta terapije i ono po čemu ja izdvajam Rusiju, jeste upotreba nuklearne medicine u terapijske svrhe u onkologiji. To je nešto što je potpuno novo. Vidim da sad zapadne zemlje grabe ka tome, ali Ruska Federacija je tu ušla u 22. vek i ono na čemu ćemo mi raditi u narednim godinama je apsolutno povezivanje nuklearne medicine u Rusiji i u Srbiji, da napravimo jedan regionalni centar gde će jedan od glavnih terapijskih modaliteta upravo biti nuklearna medicina u kombinaciji sa svim biološki dostupnim lekovima", otkriva Danica Grujičić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na forumu u Moskvi najavio i veća sredstva za inovacije u medicini i farmakologiji.

"Nova otkrića u oblasti medicine, metode prevencije, lečenja, novi lekovi i oprema ne znače mnogo samo po sebi. Oni su osmišljeni da sačuvaju zdravlje naših građana, da budu dostupni ljudima i da se široko koriste u primarnoj zaštiti", rekao je tada Putin.

Podsetimo, dok se radi na razvoju vakcina protiv raka, trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva više vrsta raka, uključujući i rak grlića maternice. Tu su i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koje štite od raka jetre.

image