Srbija i Balkan

Dačić iz Njujorka: Sednica SB UN o NATO agresiji i dalje neizvesna

Neki ne žele da čuju našu stranu o onome što se desilo pre 25 godina, rekao je Dačić
Dačić iz Njujorka: Sednica SB UN o NATO agresiji i dalje neizvesna© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić poručio je iz Njujorka da je i dalje neizvesno održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije koju je zahtevala Rusija.

"Sednica je zakazana na zahtev Ruske Federacije za danas u 15 časova po njujorškom vremenu. Postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje o sednici, pre usvajanja dnevnog reda, pa je i dalje neizvesno da li će ona biti održana. Svakako će početi, makar prema internom dogovoru velikih sila i stalnih članica SB, ali nije isključeno da se napravi neki presedan kao što se desilo pre 25 godina", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je on tu, "ako žele da nas čuju, čuće nas, ako ne, svakako će u zgradi UN reći šta ima".

"Mi smo tu iako neki ne žele da čuju našu stranu o onome što se desilo pre 25 godina, ali od toga ne mogu da pobegnu", istakao je ministar spoljnih poslova.

On je podsetio da je tada došlo do kršenja međunarodnog prava, da je prvi put izvedena vojna intervencija jedne regionalne organizacije protiv suverene zemlje i to bez odluke SB UN.

"I to je jedna protivpravna situacija koja se ne može pravdati bilo kakvom drugim razlozima jer kada vi ubijete civile ne može biti reči o tzv. humanitarnoj intervenciji", rekao je Dačić i postavio pitanje zašto bi nekom smetalo da se održi sednica.

O proceduri

Dačić je podsetio da Srbija nije član Saveta bezbednosti, te da je delegacija u Njujork došla na poziv onih koji su tražili ovu sednicu (Rusija).

"Sama ta procedura ide tako, da se predloži dnevni red i onda se, ako nema primedbi na dnevni red, ide svojim tokom. Moguće je da neko zatraži, imamo takve najave da će zatražiti proceduralno glasanje. Imam jedno pitanje, pa zar nisu to mogli da zatraže pre pet dana ili pre sedam dana? Nije sednica zakazana jutros. Zašto je bilo potrebno da se dođe do toga da svi dolazimo ovde, a onda na kraju možda ne bude sednice", rekao je Dačić. 

image