Srbija i Balkan

Srbija treći dan traži malu Danku: Šta se do sada zna, i u kom pravcu ide istraga

Svi koji su bili u neposrednoj blizini Danke Ilić su pod sumnjom, što ne znači da se smatraju krivim
Srbija treći dan traži malu Danku: Šta se do sada zna, i u kom pravcu ide istraga© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/MUP

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći dan.

Svi koji su bili u neposrednoj blizini Danke Ilić su pod sumnjom, što ne znači da se smatraju krivim.

Danka Ilić nestala je u utorak, 26. marta, oko 13.45 sati, sistem "Pronađi me" je u ponedeljak aktiviran prvi put u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu pronadjime.mup.gov.rs, devojčica ima smeđu kosu, braon oči, a visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinastozelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

U potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak prijavljen u utorak, učestvuje više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

U međuvremenu se organizovao i veliki broj volontera koji su okupljeni u manje grupe zajedno sa nadležnim organima i službama pretraživali okolne šume i dolinu Brestovačke reke. Nažalost, potraga još nije dala rezultate. 

Posle dva dana traganja za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje kod Bora, policija je juče saopštila da obustavlja potragu, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području, površine 10 kvadratnih kilometara.

Tokom potrage proveravali su da li postoje sigurnosne kamere bilo gde na kućama ili drugim objektima u tom mestu. Utvrdili su da postoji samo jedna kuća u kojoj je ugrađen video-nadzor. 

Jasmina Stojadinović, žena iz Banjskog polja čija je kuća opremljena nadzornim kamerama otkrila je da je primećen automobil koji je ulicom prošao veoma brzo i to u vreme nestanka devojčice. Ističe i da je čudno da se automobil sa kragujevačkim tablicama pojavi u njihovom kraju i to samo nekoliko minuta nakon  što je majka primetila nestanak devojčice.

U toku prethodne noći pojavila informacija da je Danka Ilić pronađena, što se ispostavilo kao netačno.

Tim povodom reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je apelovalo na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu.

Bezbednost i pronalazak devojčice je, kako su naglasili, apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa.

Šta znamo o ocu i majci nestale devojčice

Pre nego što je preko portala pronadjime.mup.gov.rs objavljen apel, roditelji male Danke objavili njenu na sliku na Fejsbuku uz apel da se na broj 065/281 6041 javi svako ko ima bilo kakve informacija o nestanku devojčice.

Majka nestale devojčice dala je medijima izjavu. 

"Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo", rekla je majka.

Dankin otac je prvog dana, kada je devojčica nestala, objavio potresnu objavu na Fejsbuku u kojoj kaže: "Zlato tatino, naći će te tata".

Majci nestale devojčice Danke Ilić (2) policija je, u toku jučerašnjeg dana, uzela telefon i poslala na veštačenje. To je uobičajena procedura, jer je ona poslednja videla dete i bila sa njim.

image