Srbija i Balkan

Gašić otišao iz Bora, na mestu nestanka male Danke ostala jedna ekipa policije

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena
Gašić otišao iz Bora, na mestu nestanka male Danke ostala jedna ekipa policije© FOTO TANJUG/ MUP

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavila se treći dan, a policija je proveravala bazne stanice i izvršila veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Nastavak potrage biće obavljen operativnim putem, nakon što je utvrđeno da se devojčica ne nalazi u okviru od 10 kvadratnih kilometara od mesta nestanka.

Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage.

Takođe je napomenuto da se u toku noći pojavila informacija da je Danka Ilić pronađena, što se ispostavilo kao netačno.

U potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak prijavljen u utorak, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Danka Ilić nestala je u ponedeljak oko 13.45 sati, i u trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Sve najnovije vesti u vezi sa potragom za malom Dankom pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 28. mar 2024 • 21:05

    21:05

    Gašić otišao iz Bora, na mestu nestanka male Danke ostala jedna ekipa policije

    Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić napustio je večeras mesto gde je nestala mala Danka Ilić kod Bora, kao i pripadnici vatrogasne jedinice, javlja reporter Tanjuga.

    Trenutno je u Banjskom polju kod Bora ostala samo jedna policijska ekipa koja dežura.

  • 19:45

    Gašić helikopterom došao na mesto gde je nestala Danka

    Kako "Novosti" saznaju ministar policije Bratislav Gašić došao je helikopterom na mesto gde je nestala mala Danka Ilić (2).

    On je prema našim saznanjima došao da obiđe ljude na terenu koji već tri dana pokušavaju da odgonetnu sudbinu male Danke.

  • 18:47

    U Bosni uhapšene tri osobe zbog sumnje da su povezane sa nestankom male Danke

    Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić (2) u Srbiji, saznaje "Avaz".

    Kako saznaje sarajevski list, uhapšeni su na području opštine Hadžići.

    Jedan od uhapšenih se zove Basar i on je državljanin BiH.

    Akcija još traje. "Avaz" će objaviti i imena ostalih uhapšenih čim se završi kriminalna obrada.

  • 15:33

    Policija kopa u dvorištu gde je Danka nestala

    Nekoliko pripadnika policije trenutno iskopava prostor ispred pojane gde je devojčica Danka Ilić nestala pre tačno dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

  • 12:55

    Stigli i vatrogasci, raščišćava se cela kuća

    U toku je raščišćavanje cele kuće, koja pripada porodici nestale Danke.

    Nakon bagera, stigli su i vatrogasci sa prikolicom, koji će verovatno odnositi stvari i otpad kako bi se kuća prečešljala. 

  • 12:40

    Dankini roditelji opet u policiji

    Dankini roditelji, Miloš i Ivana Ilić od jutros se ponovo nalaze u policijskoj upravi u Boru gde se vrše sva ispitivanja na okolnosti pod kojima je dete nestalo, saznaju "Novosti".

    Prema saznanjima "Novosti" od kako je krenula potraga za devojčicom, roditelji se nalaze u policiji i ispituju o svim okolnostima nestanka.

  • 12:30

    Policija ispituje i komšije

    Policija ispituje komšije i sve osobe iz okruženja porodice, koje bi mogle da daju podatke od značaja za istragu, javlja dopisnik RTS-a.

  • 12:09

    Jurić: Polako gubimo nadu, ali mora da ostane nada da će se neko čudo desiti

    Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je da se nakon 48 sati od nestanka deteta, sistem "Pronađi me" koristi samo ukoliko policija to zatraži i da mediji više nemaju obavezu da objavljuju nestanak zbog toga što se već pouzdano zna da je kompletna javnost obaveštena, istakavši da su svi granični prelazi u momentu kada je prijavljen nestanak devojčice bili obavešteni o njenom nestanku.

    "Policija je došla na lice mesta i u prvom momentu nakon prijave, a nakon nepuna dva sata je bilo 200 službenika MUP-a na terenu. Oni su već tada obavestili granične prelaze i od tada se više obraća pažnja", objasnio je on za K1 televiziju i dodao da će efikasnost sistema "Pronađi me" potvrditi ukoliko devojčica bude pronađena.

    "Bez obzira što svi polako gubimo nadu i što je prošao dug period, mi moramo kao nacija biti spremni i na ono najgore, ali mora da ostane nada da će se neko čudo desiti", rekao je on.

    Jurić smatra da je bolja okolnost što devojčica nije pronađena u okolini na terenu, uzimajući u obzir vremenske uslove i hladnoću zbog kojih možda ne bi preživela.

    "Kada je naša Tijana nestala, mi smo se posle trećeg dana nadali da će neko pozvati i tražiti otkup jer bi to bio znak da je ona živa. Iz nekog iskustva, nada mora da postoji, ali moramo polako da se pripremamo za tu mogućnost da je vremenski protok jako dug i da postoji i ta mogućnost", naveo je on.

    Odgovarajući na pitanje da li njemu nešto budi sumnju kada je reč o roditeljima devojčice, Jurić je istakao da je on imao najviše poverenja u policiju u momentu kada je shvatio da oni njega ispituju na pravi način kada je njegova ćerka Tijana Jurić nestala.

    "Kada su došli profesionalci iz Beograda u slučaju kada je Tijana nestala i kada su oni mene kao Tijaninog oca na kvalitetan način ispitivali, mi smo u tom momentu kao otac i majka bili najsumnjiviji i to je potpuno normalna situacija kada nestane jedno dete, jer se prvo mora otkloniti sumnja na najbližu familiju", objasnio je on.

    Prema njegovim rečima, tek kada policija bude potpuno sigurna da roditelji nisu umešani u nestanak deteta, onda se prelazi na drugu fazu, i dodaje da dodatnu sumnju budi ukoliko se izjave porodice deteta koje je nestalo, ne poklapaju.

    "Kada se desi nestanak deteta, ne smeš da kriješ ništa što bi moglo da oteža policiji rad, tu nema tajni i nikakve tajne ne smeju da postoje. Kada ti nestane dete, moraš da žrtvuješ sebe i uradiš sve što je do tebe da se dete pronađe", rekao je Jurić i dodao da on lično nije išao na poligraf, jer je policija tako procenila, već da mu je uzet samo DNK kada je njegova ćerka Tijana nestala.

  • 11:48

    Bager u dvorištu kuće gde je nestala mala Danka

    U dvorište kuće gde je nestala mala Danka Ilić upravo je stigao bager, javlja ekipa "Novosti" sa terena. Pretpostavlja se da će se čistiti teren oko kuće.

    Policija i danas blokira prilaz dvorištu gde je nestala mala Danka. Ipak, još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi šta je tačan razlog toga i šta se trenutno traži u samom dvorištu.

  • 10:05

    Pripadnici GSS došli sat vremena nakon prijave nestanka, sve detaljno pregledano

    Spasilac Gorske službe za spasavanje Srbije (GSS) Aleksa Gluščević izjavio je danas da je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, kod Bora, u koordinaciji sa pripadnicima Ministarstvom unutrašnjim poslova koji su se već tamo nalazili, i dodao da je pregledana svaka kuća, kao i ceo teren.

    Kako je objasnio za Tanjug, prvog dana potrage za devojčicom učestvovalo je dosta meštana, veliki broj pripadnika žandarmerije, kao i pripadnika MUP-a, i dodao da je prema proceni bili oko 500 ljudi na terenu prvog dana.

    "Što se tiče pregleda celog naselja to je izvršio MUP. Svaka kuća je pregledana tako da je isključen taj momenat da dete nije slučajno otišlo u neku kuću, pogotovo ako neko nije tu. Sve je pregledano, to je izvršio MUP, to nije naša delatnost, a što se tiče pregleda terena i šume, detaljno je sve pregledano", rekao je Gluščević.

image