Srbija i Balkan

Kurti o zabrani dinara: Na pravom smo putu

Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da se evro na severu KiM već koristi u svakodnevnom životu
Kurti o zabrani dinara: Na pravom smo putuGetty © Erkin Keci/Anadolu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je Centralna banka "Kosova" (CBK) nezavisna institucija, kao i da je njegova vlada podrža odluku kojom se zabranjuje upotreba dinara na KiM, prenosi "Albanijan post".

"Kada je reč o korišćenju evra kao jedine zvanične valute na Kosovu, CBK je donela odluku i napravila tromesečni prelazni plan u deset koraka. Mi podržavamo taj plan", rekao je Kurti.

On je izjavio da se su regulative CBK "na dobrom putu" da postignu svoje rezultate, kao i da se "apokaliptična upozorenja iz Beograda nisu obistinila".

"Praktično da nema incidenata na terenu. Na severu Kosova, u mnogim kafićima se plaća u evrima. Nećemo da obustavimo dotok novca koji dolazi iz Srbije, ali ako se šalje u dinarima, oni moraju da se prebace u evre", rekao je on.

"Albanijan post" podseća da su pregovori o korišćenju dinara, koje je u Briselu organizovao specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i u kojima učestvuju predstavnici Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, nisu urodili plodom.

Petković je rekao da predstavnici Prištine nisu bili spremni da pronađu rešenje problema dinara, dodajući da će Srbija nastaviti da pregovara.

image