Srbija i Balkan

Milatović: Da nisam bio kandidat, Đukanović bi i dalje bio predsednik

Naveo je i da je jasno da je svojim ulaskom u predsedničku trku, on Spajiću omogućio i premijersku poziciju
Milatović: Da nisam bio kandidat, Đukanović bi i dalje bio predsednik© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da bi Milo Đukanović i dalje bio na toj funkciji, da on nije bio kandidat na izborima prošle godine.

"Ostavljam građanima da prosude koliko bi to negativno uticalo za demokratski razvoj naše zemlje", rekao je Milatović u gostovanju na Televiziji Crne Gore.

Milatović, bivši zamenik predsednika Pokreta Evropa sad, kazao je kako je legitimno da su se on i lider te stranke, premijer Milojko Spajić, politički razišli kad su njihovi stavovi bili "previše udaljeni".

"Dok smo mogli da 'peglamo' te razlike, bili smo zajedno. Kad sam procenio da ne želim više davati kredibilitet određenim stavovima iza kojih ne stojim, jedino ispravno što sam mogao da uradim je bilo ono što sam uradio", dodao je.

Kazao je da Spajiću želi sve najbolje i kako misli da on to zna.

"Mislim da smo zajedno uradili puno u kontekstu demokratske tranformacije u Crnoj Gori", kaže Milatović.

Kaže da je u momentu kada je mogao da uđe u trku za predsednika Podgorice, on učinio hrabar korak i ušao u predsedničku trgu čime je, kako kaže, podneo veliki teret.

Smatra da je legitimno i ispravno da "smo se politički razdvojili, u momentu kada su naši stavovi bili toliko udaljeni".

"Kada sam procenio da više ne želim da dajem kredibilitet određenim stavovima sa kojima nijesam saglasan, mislim da je bilo ispravno da se odlučim na taj potez", naveo je Milatović.

Naveo je i da je jasno da je svojim ulaskom u predsedničku trku, on Spajiću omogućio i premijersku poziciju.

"Ja Spajiću želim sve najbolje i mislim da on to zna, i mislim da je legitimno razlikovati se", naveo je Milatović. 

Navodi da je bitno da se instituciji predsednika veruje, što ranije nije bila praksa.

"Poslednjih godinu građani meni daju najvišu ocenu u kontekstu poverenja, i to su stvari koje me raduju", navodi Milatović i kaže da je to motiv da posao obavlja profesionalno i u javnom interesu.

image