Srbija i Balkan

BiH: Banke blokirale račune osobama sa "crne liste" SAD, neizvesno da li će dobiti svoju zaradu

Isplata zarada je planirana za sredu ili četvrtak, ali ako sredstva budu uplaćena na blokirani račun, banke su dužne da novac vrate na račun Ministarstva finansija i trezora BiH
BiH: Banke blokirale račune osobama sa "crne liste" SAD, neizvesno da li će dobiti svoju zaraduwww.globallookpress.com © Bernd Feil/M.i.S. via www.imago

Osobama sa "crne liste" SAD banke u Federaciji BiH su po automatizmu blokirale račune, pa je kompletna struktura pojedinaca, privrednih i drugih subjekata koji su se našli na njihovom udaru, pod teretom američkih sankcija i sada je neizvesno da li će oni sa "crne liste" zaposleni u institucijama na svim nivoima vlasti, dobiti svoju sledeću platu, piše sarajevski "Avaz". 

Osim srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, plate iz budžeta institucija BiH očekuju i dojučerašnji savetnik, a trenutni konzul BiH u Rijeci Milan Tegeltija, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, državne tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH, piše portal, nisu znali da odgovore da li će im njihova primanja zaista biti isplaćena, a isto važi i za one koji su u penziji, poput Osmana Mehmedagića, bivšeg šefa Sigurnosno-obaveštajne agencije BiH.

Isplata zarada je planirana za sredu ili četvrtak, a za "Avaz" su pojasnili da je isplata planirana na osnovu podataka koji su pohranjeni u sistemu i biće uplaćene na račune zaposlenih. Ako ona budu doznačena na već blokirani račun i banke ne budu vršile isplate prema korisnicima, dužne su da novac vrate na račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

U Ministarstvu finansija BiH smatraju da se radi o odnosu klijenta i banke, koji s ovom institucijom nema nikakve veze, pa zato ne znaju na koji način i kada ovaj problem može biti prevaziđen.

Portal podseća da su banke u Federaciji BiH po automatizmu blokirale račune osobama sa američke "crne liste", a oni su, kažu, to pokušali da reše otvaranjem računa u bankama u Republici Srpskoj, ali su i tamo odbijeni.

Čavara je nedavno tim povodom pisao nedavno predsedavajućoj Saveta ministara BiH Borjani Krišto i ministrima finansija i pravde Srđanu Amidžiću i Davoru Bunozi, žaleći se da su mu ugrožena osnovna radnička i ljudska prava. Naveo je da je do uvrštavanja na "crnu listu" SAD, platu primao preko računa otvorenog kod Adiko banke, ali mu je ona otkazala saradnju.

Potom je otvorio račun kod Nove banke, ali mu je nedavno i iz ove banke poručeno da žele da zatvore njegov račun.

Cvijanović je povodom zatvaranje računa u bankama licima koja su na listi sankcionisanih od SAD izjavila da je to stvar sile i iživljavanja jer, prema pravilima UN, čak i oni koji su sankcionisani uvek imaju pravo na egzistenciju, a jedan od vidova da ostvarite to pravo jeste da primate svoju platu.

Milenko Krajišnik, je, govoreći o sankcijama i blokadama računa pojedinih lica od strane američke ambasade u BiH, rekao da još nema zvaničnih informacija od organa o kojim sankcijama je reč i koje su posledice.

image
VV inauguration
banner