Srbija i Balkan

Sankcije Dodikovim saradnicima; Cvijanović: Bolje sankcionišite svog ambasadora

Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka i Srebrenka Golić su na novoj listi sankcija jer su učestvovali u organizaciji Dana Republike Srpske, 9. januar?
Sankcije Dodikovim saradnicima; Cvijanović: Bolje sankcionišite svog ambasadora© Antonio Ahel/ATAImages

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je nove sankcije zvaničnicima Republike Srpske, i to, kako je navedeno, zbog "narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", odnosno proslave Dana Republike Srpske.

Na listi američkih blokada našle su se tako tri osobe koje su "direktno učestvovale u organizaciji neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara" - Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka i Srebrenka Golić.

"Ovi pojedinci su olakšali Dodikove napore da podriva Dejtonski mirovni sporazum i autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, kao ključne institucije koje su instrumenti mira i stabilnosti u regionu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansije Brajan E. Nelson.

Za savetnika predsednika Srpske Branislava Okuku na sajtu američkog ministarstva finansija rečeno je da je bio "blisko uključen u planiranje i sprovođenje proslave Dana Republike Srpske i odgovoran za povećanje posećenosti", kao i da je bio organizator protesta pod nazivom "Granica postoji".

Takođe je navedeno da je "pripadao neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, i koji su podržavali nezavisnost Republike Srpske, fokusirali se na pripremu plana za prenos nadležnosti na nivou BiH na institucijama Srpske".

U saopštenju se navodi da je Jelena Pajić Baštinac, kao generalni sekretar predsednika Republike Srpske, uz Okuku, bila deo Organizacionog odbora za obeležavanje Dana Republike Srpske, koji je blisko uključen u planiranje i izvođenje događaja.

Iz Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD dodaju da je predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić "kriva" jer se 27. novembra 2023. godine sastala sa ostalima, radi osnivanja Organizacionog odbora za obeležavanje Dana Republike Srpske, čiji je i ona bila član.

"Ako već žele nekoga da sankcionišu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma onda bi najpre trebalo da na crnu listu uvrste Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog, rekla je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović, reagujući na najnovije američke sankcije zvaničnicima Srpske.

Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i crne liste, "ma čije da su", prema rečima Cvijanović, neće pokolebati volju Srpske da istraje u odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti.

Ni oni koji su završili na američkoj crnoj listi, nisu se preterano zbog toga potresli.

Golić, naime, kaže da je sankcije neće uopšte pogoditi jer nema imovinu u SAD, nije nikada tamo putovala, niti ima bilo kakve transakcije sa američkim državljanima, firmama i institucijama. Pajić Baštinac isto ocenjuje da blokade neće naškoditi njenom životu, osim što neće moći da putuje u Ameriku, što joj, ionako, kako kaže, ne pada teško. 

Okuka čak kaže da je počastvovan činjenicom da mu je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije i da je za njega velika stvar biti u timu ljudi sa američke "crne liste" koji predvodi predsjednik Milorad Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH naime, oglasili su se još uoči 9. januara na društvenim mrežama, tvrdeći da je proslava Dana Republike Srpske neustavna, te istakli da su Sjedinjene Države delovale "kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklevati da to učine ponovo u budućnosti".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je tada Ambasadi SAD u Sarajevu i ambasadoru Majklu Marfiju da su izopšteni iz Republike Srpske, da sa njima ne sarađuju i da nisu dobrodošli.

Što se tiče obeležavanja 9. januara kao Dana Republike, Dodik je poručio američkom ambasadoru Majklu Marfiju da će se to nastaviti dok je naroda Republike Srpske.

image