Srbija i Balkan

Dodik: Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila

Predsednik Republike Srpske je istakao da je Šmitovo nametanje oko Izbornog zakona u funkciji pokoravanja Srpske institucijama BiH
Dodik: Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila, najavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

"CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovešćemo izbore prema našem zakonu", poručio je Dodik.

Dodik je naveo da je ono što je Kristijan Šmit nametnuo oko Izbornog zakona BiH u funkciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH.

"Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti", izričit je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i najavljen sastanak Šmita sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da očekuje da će Šmit doživeti potpunu delegitimizaciju u Srbiji.

"Razumemo situaciju u kojoj je predsednik Vučić. Ono što je najavio i želeo da kaže Šmitu u oči, a to je: "Pustite vi više priče o duhu Dejtonskog sporazuma, pokažite nam gde i šta piše, a onda ćemo razgovarati. Mi već decenijama govorimo o poštovanju slova Dejtona. A strani faktori ne žele slovo Dejtona, već da ovde sprovedu moć i uruše politički sistem, uvodeći neke finansijske i druge sankcije", naveo je Dodik.

Rekao je da mu je drago što čuje da u Srbiji institucije primaju Šmita, a ne visokog predstavnika, preneo je portal RTRS.

"Sve što on želi jeste da sebi pribavi neki legitimitet. Zato masovno laže kada kaže da štiti Srpsku. Pokažite nam jednu akciju koju su oni sproveli, a da je bila u korist Republike Srpske", kazao je Dodik i dodao da Šmit nema šta da pokaže o pitanju imovine.

"Predložili smo način kako da rešimo pitanje imovine i uvek smo spremni da sednemo sa FBiH, a ne sa Šmitom", rekao je Dodik.

Rekao je da je laž sve što Šmit planira da saopšti na sastanku sa predsednikom Vučićem u vezi sa imovinom. 

image