Srbija i Balkan

Lozinka "Srebrenica": Odrekni se Srba i sva vrata na Zapadu biće ti otvorena

Ima neka "tajna veza" koja prozapadne političare u Srbiji tera da izjavljuju da se u Srebrenici desio genocid
Lozinka "Srebrenica": Odrekni se Srba i sva vrata na Zapadu biće ti otvorenawww.globallookpress.com © Danilo Balducci

Nije se desilo da je neko osuđen bez razloga, pogotovo ne kad je reč o Srebrenici, izjavio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Kako kaže ova mlada nada prozapadne opozicije koja je 1995. imala samo dve godine, "sudske odluke su donete i jasne su – kako za Srebrenicu, tako i za ostale zločine".

Ovom izjavom Grbović kao da je želeo da se dokaže među svojim prozapadnim saborcima sa liste "Srbija protiv nasilja" koji takođe koriste svaku priliku da kažu kako se u Srebrenici desio genocid.

Za lidera ovog dela opozicije Dragana Đilasa pitanje Srebrenice je rešeno, i ne vredi o njemu više govoriti, osim što u svakom javnom nastupu ponovi kao mantru da je u pitanju genocid.

Usvojili deklaraciju, al' im žao što ne piše reč genocid

Prozapadne snage u Srbiji pozivaju se na presudu Međunarodnog suda pravde. Za vreme svoje vlasti potrudili su se da srpska skupština donese Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Bilo je to 2010. u gluvo doba noći, nekoliko minuta posle ponoći. Demokratska stranka, predvođena Borisom Tadićem, tražila je izglasavanje deklaracije, što se i desilo prevagom od samo dva glasa.

Međutim, bilo je onih kojima je tada čak smetalo što u deklaraciji ne piše reč genocid. Zato su se potrudili da narednih godina na svakom mestu i u svakoj prilici izgovore tu reč.

U Skupštinu Srbije 2016. stigao je predlog da se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kao i da se 11. jul proglasi za Dan sećanja.

Iza ovog predloga stali su: Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Marinika Tepić, Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga i Nada Lazić. 

Međutim, većina ovih ljudi, prozapadno orjentisani, i danas su u srpskoj politici, samo u drugim strankama. U poslednjih 10 godina ništa se nije promenilo među prozapadnim snagama u Srbiji, osim što od skora uz Srebrenicu kao "lozinku" za ulazak u krug miljenika Zapada ide i zahtev da se Rusiji uvedu sankcije.

Svoj stav o sankcijama, opozicija oko Đilasa krila je pred prethodne izbore, ali tek što su objavljeni izborni rezultati obelodanili su kako bi nova vlast trebalo da okrene leđa Moskvi i uvede joj sankcije.

Možda ne bi trebalo da čudi ovakav stav prema Rusiji koja je, uprkos upornom zahtevu Velike Britanije o usvajanju, uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici, kojom bi se srpski narod optužio za genocid.

Zašto srpski političari boluju da Srebrenicu proglase za genocid?

Zapad godinama vodi agresivnu međunarodnu politiku kako bi srpski narod proglasio za genocidni. Lider u satanizovanju Srba je Velika Britanija, ali ima i pomoć iznutra, odnosno iz Srbije.

Političari koji prave hodočašće u Potočare se dele u dve kolone, kaže za RT Balkan politikolog Aleksandar Pavić.

"Prva kolona su oni koji stvarno ne znaju šta se tamo desilo, ali ne dovode u pitanje zvaničnu verziju. Ima takvih, ali su u manjini. Većina političara koji gura tezu o genocidu u Srebrenici to radi jer su im tako naredili ili sugerisali njihovi pokrovitelji sa Zapada koji su ih stvorili, gaje i plaćaju da održavaju taj narativ", kaže Pavić.

Dodaje da su u pitanju političari koji to rade profesionalno i uopšte ih nije briga za posledice onoga što govore, niti o njima razmišljaju.

"A svesno saučestvuju u veštačkom produbljivanju podela koje dolaze iz anglo-američkog sveta koji su majstori politike 'zavadi pa vladaj'. Oni su delimično svesni, a delimično nesvesni agenti stvaranja razdora. To sigurno nije iskreno, jer ko god bi iskreno hteo da zna šta je istina o Srebrenici, malo bi se raspitao, malo pročitao i video da to uopšte nije onako kako se predstavlja", zaključuje naš sagovornik.

image