Srbija i Balkan

Potraga za Dankinim telom: Nastavlja se potraga u okolini sela Zlot (VIDEO)

Pretraga će se i dalje bazirati na selo Zlot i okolinu, jer postoji mnogo mesta za skrivanje, a i Lazareva pećina se nalazi na nekih tri do četiri kilometra
Potraga za Dankinim telom: Nastavlja se potraga u okolini sela Zlot (VIDEO)© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Policija i dalje traga za telom male Danke Ilić, a pretpostavlja se da će se  pretraga nastaviti u pravcu okoline sela Zlot i Lazarevog kanjona, javlja Tanjug.

Pretraga će se bazirati na selo Zlot i okolinu, jer postoji mnogo mesta za skrivanje, a i Lazareva pećina se nalazi na nekih tri do četiri kilometra.

 U tom kraju ima mnogo rupa i jama, koje mogu da posluže za skrivanje tela, a juče je počela pretraga jame duboke 70 metara.

Kako javlja reporter Tanjuga, potrebno je da pretragu rade specijalistički timovi, alpinisti, speleolozi, da ne bi neko drugi došao u opasnost.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i Gorske službe spasavanja, ne pretražuju samo atar sela, već i razgovaraju sa meštanima kako bi mogli da dođu do bilo kakvih informacija koje mogu da upute na pravac gde bi moglo da bude telo Danke Ilić.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić je potvrdio da su Lazarevo korito i Lazareva pećina predmet dalje pretrage. On je rekao da se intenzivan rad na pronalaženju tela male Danke nastavlja i da je MUP pretrage locirao u skladu sa dosadašnjim informacijama i operativnim saznanjima na ona mesta za koja su osumnjičeni rekli da su bacili telo, ali kao je istakao, one nisu dale rezultate.

"Teren je jako težak i nepristupačan. Lazarevo korito i Lazareva pećina su predmet naše dalje pretrage. Angažovano je dosta policijskih službenika različitih specijalnosti sa različitom opremom i tehničkim sredstvima i ulažemo maksimalne napore, nadajući se i verujući da ćemo pronaći telo male Danke", rekao je Brkić za TV Pink.

Osvrćući se na činjenicu da osumnjičeni neće da kažu gde su premestili telo, naveo je da to govori o strukturi njihovih ličnosti, nedostatku empatije i lišenosti svakih ljudskih osećanja.

Istakao je da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza koji su takvog stepena dokaznog kredibiliteta da će na osnovu njih javni tužilac moći da zastupa optužnicu i da je siguran da će sud u krivičnom postupku koji bude sproveden moći da donese odgovarajuću presudu, odnosno kaznu koju zaslužuje ovaj monstruozni zločin.

Odgovarajući na pitanja o detaljima izvršenja zločina i da li je dete zadavljeno
rekao je da se za sada pouzdano može reći jedino to da je dete sa mesta kontakta sa vozilo uneto na zadnje sedište automobila i da sve drugo valja prepustiti daljim analizama.

Kada je reč o navodima medija da je brat jednog od osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić umro od infarkta, Brkić je rekao da je telo preminulog upućeno u Institut za sudsku medicinu, gde će se uraditi obdukcija i da će rezultati obdukcione nalaze pokazati tačan uzrok smrti.

Dvojici osumnjičenih za ubistvo dvogodišnjeg deteta određen je pritvor do 30 dana. Sumnja se da su brat i otac jednog od osumnjičenih pomogli da se sakrije telo. U međuvremenu, brat je preminuo u Policijskoj upravi Bor, dok je ocu određen pritvor.

Policija je juče saopštila da su sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja pretražili pola trase od 7 kilometara Lazarevog kanjona, a pretraživali su i jamu iznad kanjona, koja je duboka 70 metara.

Za pretragu se koristi specijalistička spasilačka oprema.

Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo i oni su sprovedeni na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Zaječaru. 

Njima je određen pritvor do 30 dana. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo je saopštilo da je D. D. priznao zločin, dok se J. S. branio ćutanjem. Uhapšeni otac i brat jednog od osumnjičenih zbog sumnje da su pomogli da se telo premesti na za sada nepoznatu lokaciju. Brat osumnjičenog za ubistvo D. D. preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

Komentarišući ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će predložiti Vladi da se ponovo uvede smrtna kazna za najteža krivična dela.

Građani Bora i Banjskog polja donose cveće i sveće i upućuju saučešće porodici Ilić.

image