Srbija i Balkan

Gašić: Osumnjičeni do detalja opisali zločin; imamo saznanja da je telo prebačeno na drugo mesto

Ministar je rekao da o monstruoznosti zločina svedoči i to da je jedan od osumnjičenih otišao da traži devojčicu u Banjskom polju, znajući da ju je usmrtio
Gašić: Osumnjičeni do detalja opisali zločin; imamo saznanja da je telo prebačeno na drugo mesto© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je danas jako tužan dan za Srbiju.

"Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao celu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke. Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom udarili i ubili Danku, pa njeno telo bacili na deponiju", rekao je ministar.

Gašić ističe da su obojica priznali i do detalja opisali zločin.

"Prema svim informacijama kojima raspolažemo, majka Ivana Ilić je u 13.10 časova došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 časova poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.41 je zvala muža, a policija je stigla u 13.59 časova", rekao je ministar Gašić.

U utorak 18.57 časova aktiviran je sistem "Pronađi me".

"Mi smo do detalja pratili kretanje majke, i svih mogućih lica koja su prolazila istom trasom. Proveravali i kada je nastala fotografija. To su nam bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je dete bilo van vidokruga majke. Način funkcionisanja sistema 'Pronađi me' je objašnjen više puta, i zašto nije aktiviran odmah. Mi smo prošle godine imali preko 600 prijava nestanaka, i uglavnom decu nađu za nekoliko sati", istakao je Gašić.

Dodaje da je Danka izašla iz dvorišta, i kretala se asfaltom.

"Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila 'fiat panda', u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu, njihovo kretanje je zabeleženo na kameri, a kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13 i 50", ispričao je ministar.

Kako je rekao, vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom, potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno", rekao je ministar.

Potom su se odvezli do deponije i telo devojčice bacili na deponiju.

"O monstruoznosti zločina svedoči i to da je na poziv direktora D. D. otišao da traži devojčicu u Banjskom polju, svestan da ju je usmrtio", ispričao je Gašić.

Kako je istakao, tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva.

"To je bitno zato što je, bilo simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu", istakao je Gašić.

Ministar je rekao da je kompletan teren pretraživan više puta od strane svih mogućih službi i sredstava.

"Svaku kuću u Banjskom polju su naši operativci obišli, svaki podrum, šahtu i zamrzivač pogledali. Istraga je išla u tri pravca. Nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima i da je dete neko ko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju ustanovili, udario svojim kolima ili je stavio u kola. Nadali smo se da je to možda i da je dete živo", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je naveo i da je majka ubijene devojčice tog dana videla osumnjičene za ubistvo, kao i da je policija više puta razgovarala sa majkom.    

"Više puta smo pričali sa majkom. Da li nam je bilo čudno što je posle tri godine došla u dvorište u kom je bilo dosta stakla i gvožđa, pa jeste. Ali smo morali dobiti sve informacije za potrebe istrage", rekao je on.

Naglasio je i da je više od 40 pripadnika UKP bilo na terenu danima, ljudi iz tehnike i poligrafisti su, dodao je, spavali po dva sata da bi ispunili sve što se od njih traži.

"Radi se o 46.000 logova, takozvanih, telefonskih brojeva. Toliko je bilo promena na baznim stanicama, uvezati, pregledati, da vidimo da li je neko majku pratio u tim trenucima, ili je ona komunicirala sa nekim", objasnio je ministar.

Kaže da je policija obavila sve što je predviđeno istragom, i da je više stotina pripadnika svih službi MUP bilo na terenu.

Podseća da su u potrazi korišćena sva tehnička sredstva - dronovi i helikopteri, kao i psi tragači.

"Pregledano je više stotina vozila, kuća, u istom danu kada je nestala Danka Ilić uradili smo 15 poligrafskih testiranja", naglasio je Bratislav Gašić.

On se zahvalio i austrijskoj policiji i Interpolu, kao i drugim policijskim službama u Evropi.

"Kada je sistem 'Pronađi me' aktiviran, dobili smo na stotine poziva i prijava. I svaku smo proverili, od neozbiljnih do onih koje smo rešavali za nepuna dva sata. Kao one koji su na TikToku tražili otkup od 25.000 evra. Zajedno sa policijom BiH smo i uhapsili izvršioce. Zahvaljujem se i slovačkoj policiji, imali smo dojavu da je na benzinskoj pumpi nedaleko od Bratislave viđeno dete, pa smo sa kolegama iz Slovačke to proverili", dodaje Gašić.

Podseća da je drugog dana istrage priveden pripadnik MUP-a iz Bora, koji je i ranije izlazio sa informacijama iz istrage.

"I ovog puta je zajedno sa određenim novinarima i advokatima bio u kontaktu. Pao je na poligrafu, i odmah je dobio disciplinsku prijavu. Mi smo se trudili da ne ugrozimo istragu, a da omogućimo novinarima pristup", rekao je ministar.

On je rekao da su se osumnjičeni nakon što su udarili Danku kretali 20 kilometara na sat.

"Prvi svedok, komšinica, ju je videla ovde, ali nažalost nije gledala na sat. Dete je krenulo dole. Oni su se ovde okrenuli, dete je izašlo iz šipražja. To pokazuje i mesto stajanja. Imamo još dvoje svedoka koji su videli dete pre dolaska auta kako ide na gore. Leđima je bilo okrenuto. I tačno vreme se uklopilo sa time. Dete je išlo putem izgubljeno. Da li je to sedam ili devet minuta, gde se sporimo kada se desilo. Dva minuta posle toga dolazi otac, sreće osumnjičene, i pita da li su videli devojčicu. Oni negiraju, a otac je nastavio potragu sa kolegama", ispričao je ministar, pokazujući sve to na mapi.

Gašić je rekao da su osumnjičeni i drugi dan dovedeni i poligrafski testirani.

"Vozač je imao zakasnelu reakciju na poligraf, a suvozač je imao reakciju. Istog dana su oduzeta sva tri automobila - njihova vozila, i službeni auto", ispričao je ministar.

"Sve podatke smo uzeli i sa branika, i iz unutrašnjosti. Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gde su bacili telo, ali imamo saznanja da se jedan od njih dvojice 28. vratio na mesto gde su bacili telo, i prebacio ga na drugo mesto. Ne možemo da im verujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu", naglasio je ministar.

On je rekao da je u trenutku kada je počela sednica Vlade dobio izveštaj iz Bora da su i jedan i drugi priznali krivicu.

image