Srbija i Balkan

Danka Ilić na poternici Interpola: Srpska ambasada u Beču dežura 24 sata

Policija danonoćno radi na rasvetljavanju ovog slučaja, a istragu su danas pokrenule i bečke kolege
Danka Ilić na poternici Interpola: Srpska ambasada u Beču dežura 24 sata© Интерпол

Međunarodna policijska organizacija Interpol objavio je poternicu za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala pre šest dana, 26. marta.

Od osam različitih poternica kojima Interpol raspolaže, za malom Dankom izdata je ŽUTA.

Žuta poternica se izdaje u slučajevima kada je potrebno locirati nestalu osobu ili identifikovati osobu koja se ne može samoidentifikovati.

Na sajtu organizacije navedeno je da se devojčica može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu, kao i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na levoj nadlaktici.

Podsetimo, kako su objavili austrijski mediji, bečka policija pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnjakinje, a nakon što je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio da je sinoć na autobuskoj stanici u centru austrijske prestonice video devojčicu koja navodno liči na Danku nestalu u utorak u Srbiji, u pratnji dve žene, najverovatnije Rumunke.

Potom se oglasila i Ambasada Srbije u Austriji koja je apelovala na građane  da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu Danku Ilić, odmah jave ambasadi, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Zbog Danke se u Srbiji prvi put uključio sistem Amber alert "Pronađi me".

Policija danonoćno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Blagojević: Ambasada dostupna 24 sata

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je da je ambasada u kontaktu sa nadležnim službama Srbije i Austrije i da čini sve da se što pre pronađu osobe sa snimka.

"Mi smo dostupni 24 sata, na dežurnom telefonu i u ambasadi, u vezi sa svim eventualnim informacijama koje bi potvrdile identitet nestale devojčice", rekao je Blagojević za Kosovo onlajn.

Ističe da deluju u koordinaciji sa nadležnim službama u Srbiji i Austriji, koje se bave ovim slučajem.

Kako kaže, sada je najvažnije da se proveri ko su ljudi sa snimka, kako bi se utvrdilo da li je devojčica koja je bila sa njima zapravo mala Danka.

Ambasada je obavestila i srpske klubove i udruženja u Austriji, kako bi dodatno obratili pažnju.

image