Srbija i Balkan

Lajčak ili Pahor? Uskoro odluka o novom posredniku u dijalogu Beograda i Prištine?

Slovenački list "Delo" preneo je da se bivši predsednik Slovenije Borut Pahor sprema da stupi na poziciju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog
Lajčak ili Pahor? Uskoro odluka o novom posredniku u dijalogu Beograda i Prištine?© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Evropska unija nije potvrdila da li će bivši predsednik Slovenije Borut Pahor naslediti Miroslava Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, ali je portparol EU rekao da čekaju leto da bi se pričalo o ovoj temi, kada će o tome glasati zemlje članice, prenosi "Reporteri".

"Zapravo, trenutno je angažovan specijalni predstavnik, a on je Miroslav Lajčak. Njegov sadašnji mandat još traje i očekuje se da će ga države članice promeniti na leto. Sada ne želimo da se petljamo u spekulacije o tome šta bi moglo da se desi", rekao je portparol EU.

Slovenački list "Delo" preneo je da se bivši predsednik Slovenije Borut Pahor sprema da stupi na poziciju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, nakon što Miroslav Lajčak okonča mandat na toj funkciji krajem avgusta.

"Delo" napominje da za poziciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Pahor mora da podnese ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, što kako se dodaje, još nije učinio.

image
VV inauguration
banner