Srbija i Balkan

Bisljimi: Lajčak izneo konstruktivan predlog za postizanje kompromisa o upotrebi dinara na KiM

Glavni pregovarač tzv. Kosova nije komentarisao zalaganje srpske strane u pregovorima da se nakon više od 4.000 dana od kako je Priština stavila potpis na sporazum formira Zajednica srpskih opština
Bisljimi: Lajčak izneo konstruktivan predlog za postizanje kompromisa o upotrebi dinara na KiMGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Glavni pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi je nakon sastanka u Briselu izjavio da se tzv. Kosovo saglasilo sa predlogom specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka po pitanju dinara, dok je, kako tvrdi, Srbija tražila dodatno vreme, prenosi "Ekonomija onlajn".

"Prošle nedelje je srpskoj strani postalo jasno da se sledeći sastanak može održati samo ako dođu sa idejama za kompromis. Nažalost, i danas imamo velike razlike. Dok je kosovska strana razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je delovala kao advokat 'Pošte Srbije' i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana", rekao je Bisljimi.

On je dodao da je, "videći nemogućnost postizanja kompromisa, Lajčak izneo konsolidovan predlog".

"Smatramo da je taj predlog konstruktivan i da je na dobrom putu da se nađe rešenje koje najviše odgovara građanima Srbije na Kosovu, a da se u isto vreme poštuje Uredba CBK", rekao je Bisljimi, nakon sastanka u okviru nove runde pregovora dijaloga Beograda i Prištine u Briselu .

Za razliku od Besljimija, Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je prethodno izjavio da je Priština odbila dogovor u vezi sa ukidanjem dinara na KiM i istakao da se srpska strana snažno založila za formiranje Zajednice srpskih opština.

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Delegaciju Beograda predvodi glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a prištinsku stranu predstavlja glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

image
VV inauguration
banner