Srbija i Balkan

Vulićeva uputila zahtev: Sledeće nedelje hitna sednica Parlamentarne skupštine BiH

Klub poslanika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude "Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH
Vulićeva uputila zahtev: Sledeće nedelje hitna sednica Parlamentarne skupštine BiH© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas predsedavajućem Predstavničkog doma zahtev za održavanje hitne sednice ovog doma, navela je šef Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

Klub poslanika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude "Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom 4 a) Ustava".

Vulićeva je izrazila očekivanje da će sednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

"Prema Poslovniku, o opravdanosti i hitnosti sednice odlučuje predsedavajući ovog doma. Unapred govoriti o materijalu i ishodu sednice, bilo bi neodgovorno. Razgovaraćemo o detaljima na samoj posebnoj sednici", istakla je Vulićeva.

Pravnik i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je da bi do kraja naredne sedmice trebalo da bude održana posebna sednica ovog doma na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtev srpskih poslanika za poništavanje izmena Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit.

"Juče su me kontaktirale kolege iz Kluba poslanika SNSD-a i rekli da planiraju zakazivanje posebne sednice Predstavničkog doma PS BiH. Pozvali su i nas iz Srpskog kluba da tu inicijativu podržimo, što smo i učinili. Očekujemo da do kraja sledeće sedmice bude održana posebna sednica", rekao je Petković za RTRS.

On je naveo da formalno ne postoji prepreka za održavanje sednice, ali da će bošnjački poslanici sigurno pokušati da spreče da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu.

Petković je istakao da je neprihvatljivo da neizabrani stranac nameće zakone, dodajući da je nevjerovatno da postoje poslanici koji smatraju da je to normalno.

Upravo zbog toga, Petković sumnja da će u Predstavničkom domu postojati većina i da će predlog srpskih poslanika dobiti podršku.

"Sumnjam da će se to desiti znajući kako glasaju Bošnjaci i da neće doneti nešto što je u suprotnosti sa stavom OHR-a i stranih ambasada", rekao je on.

Petković smatra da je zbog tog izvesnije rešenje donošenje Izbornog zakona Republike Srpske.

image