Srbija i Balkan

Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona; Kojić: Šmit čuva politički instruisan CIK

U izmenjenom članu nametnutog Izbornog zakona piše da članovi Centralne izborne komisije "ne podležu uslovima za odlazak u starosnu penziju"
Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona; Kojić: Šmit čuva politički instruisan CIKGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, objavio je ispravku ranije nametnutog Izbornog zakona BiH tako što je aktuelne članove Centralne izborne komisije BiH izuzeo iz odredbe o penzionisanju, odnosno isteku mandata.

Prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, članovi CIK BiH će, po svemu sudeći, dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovodiće i Opšte izbore 2026. godine.

U izmenjenom članu nametnutog Izbornog zakona piše da članovi Centralne izborne komisije "ne podležu uslovima za odlazak u starosnu penziju".

Ispravljeni član nametnutog Izbornog zakona BiH u celosti sada glasi: "Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podležu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podneti ostavke ili biti razrešeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vreme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona", navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba.

Kojić: Šmit čuva politički instruisan CIK

Kristijan Šmit poslednjim korekcijama izmena Izbornog zakona otvoreno iskazuje želju da očuva politički instruisanu Centralnu izbornu komisiju BiH, rekao je poslanik u Predstavničkom domu Pralamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kojić je naveo da Šmit svojim potezima krši opšte propise koji regulišu pitanje odlaska u penziju i tako nastoji očuvati CIK koji nije profesionalan.

"Očigledno je da Šmit samo želi da sprovodi silu i to otvoreno pokazuje", rekao je Kojić.

On je istakao da je jasan stav rukovodstva Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama predstavljen kroz institucionalni odgovor, kao što je odgovor Narodne skupštine Republike Srpske koja je usvojila Nacrt izbornog zakona Srpske.

Kojić je poručio da će lokalne izbore sprovoditi izborna komisija Republike Srpske.

Kristijan Šmit je ispravkama Izbornog zakona dodatno legitimisao izborni zakon Republike Srpske, ali i nedavni protest EU protiv njegovog uplitanja u zakonodavstvo BiH, ocenio je pravnik Ognjen Tadić.

Tadić je Srni izjavio da Šmit, igrajući se izbornim zakonodavstvom u BiH, demonstrira protivpravno i antidejtonsko nasilje.

"Skoro tri decenije deo stranih službenika trudi se da nasiljem od dejtonske BiH napravi po Srbe nepodnošljivu antidržavu, a da bi time prisilili predstavnike srpskog naroda i Republike Srpske da odustanu od Dejtonskog mirovnog sporazuma i prihvate bilo kakvo alternativno rešenje koje uključuje gašenje OHR-a, pa makar se radilo i o nečemu što je nalik unitarnoj BiH", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je bezbroj sankcija i nametanja upravo tome i služilo, ali da sve to nije dalo rezultate.

"Na njihovu žalost od 2021. godine imaju problem i sa legalitetom i legitimitetom funkcije visokog predstavnika, odnosno sa Kristijanom Šmitom, pa tako i današnji njegov potez govori koliko je važno da Republika Srpska, uprkos pritiscima, nastavi da štiti Dejtonski mirovni sporazum koji ni Šmitu, ni bilo kome drugom, ne dopušta to što protivpravno radi", poručio je Tadić.

image