Srbija i Balkan

Vučić: Srbija će predložiti rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu i Jasenovcu

Vučić je rekao da uskoro putuje i u Njujork, te da je napisao pismo Guterešu i zamolio sve bez obzira na političku pripadnost, da pomognu svojoj zemlji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija juče dobila zvaničnu potvrdu SAD da će izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju o Srebrenici.

"Ja sam poručio da ću izuzetno jako da se borim protiv nje", kazao je Vučić.

Poručio je da će se iznenaditi koliko je onih koji će se tom dokumentu suprotstaviti. Najavio je da će 23. i 24. aprila biti u Njujorku i razgovarati sa prijateljskim zemljama, slobodarskim.

"Kada to izglasaju, ako izglasaju, jer ćemo da se borimo do poslednjeg sekunda, onda ćemo se istog dana, istog trenutka kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2025. i 2026. i ubedljivo ćemo pobediti dve NATO zemlje iz istočnog dela koje su se kandidovale", rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija potom svake godine podnositi predloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, Jajincima, pa u Jasenovcu, a kako kaže, nećemo navoditi Nemce, pa neka protumače o kome je reč.

"Negde je poginulo i do 80 i 90 puta više ljudi nego u Srebrenici. Pa da vidimo kako će to da odbiju. A čujem, otvorili su takvu Pandorinu kutiju da će uskoro da se suoče sa predlogom rezolucije o genocidu nad sovjetskim i ruskim narodom u Drugom svetskom ratu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, najgore je kad kažu da su čuli da se konsultujemo s Kinezima i Rusima. "Ne, nego ćemo s marsovcima da se konsultujemo. Vi ćete da nam da nam određujete gde smo, kada i kako počinili genocid, a mi ćemo valjda da sednemo i vičemo baš vam hvala što ste nam takvu uslugu učinili, želimo da budemo deo modernog sveta", rekao je Vučić ironično.

Vučić je rekao da uskoro putuje i u Njujork, te da je napisao pismo Antoniju Guterešu i zamolio sve bez obzira na političku pripadnost, da pomognu svojoj zemlji. Dodao je da će Vuk Jeremić predati pismo Guterešu u Njujorku.

Kako je rekao, svi iz sveta koji misle da je moguće nekoga progoniti, nekome zlo činiti dugo vremena, a da taj neko posle izbegavanja, sklanjanja od sopstvene sadašnjosti u jednom trenutku ne kaže sebi: vreme je da se suočimo sa svima vama i kažemo da dalje nemamo kud.

"Bukvalno nas dovode da budemo u uglu i da moramo da čuvamo ono što imamo, to je naša otadžbina, naša Srbija", rekao je predsednik Srbije. 

On je dodao da imamo najtežu moralnu i pravnu kvalifikaciju iza sebe, te da će kao političari dati sve do sebe i kao mala zemlja suprotstaviće se najmoćnijima u svetu.

"To radimo zato što obraz nema cenu, zato što Srbija nije na prodaju. Zato ćemo se suprotstaviti svima vama koji mislite da imate pravo da nam komadate zemlju, da možete da menjate istoriju i da nas okarakterišete kao genocidan narod", rekao je Vučić.

Poslao 14 pisama evropskim liderima u Savetu Evrope

Vučić je kazao da je napisao pisma svim članicama Saveta Evrope, ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana.

"Svakome sam se obratio imajući u vidu specifične okolnosti, na jedan način prizvanačima, na drugi nepriznavačima. Naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijim. U tim pismima, tražio sam da još jedanput razmotre svoju odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da na Komitetu ministara odluka bude drugačija, jer kada govore o vladavini prava, jasno je da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava", pojasnio je Vučić.

On je ukazao na trik kojim bi da se posluže u maju da Ustavnom sudu pošalju na razmatranje nacrt o ZSO. Kako je rekao, razgovarao je sa francuskim predsednikom Makronom koji se čuo i sa nemačkim kancelarom Šolcom.

"Borićemo se do poslednjeg trenutka za istinu pravdu, videćemo. To je naš zadatak i to je ono što možemo da učinimo", rekao je Vučić.

"Onog sekunda kada naše Tužilaštvo i MUP budu rešeni da u potpunosti rade svoj posao, svi oni koji krše ustavni poredak Srbije, a nalaze se tamo gde imamo efektivnu vlast, biće gonjeni i uhapšeni", naveo je Vučić. Kako je rekao, to će biti od sledeće nedelje.

Najavio je da će sutra putovati u Mostar.

U kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu je održana svečanost povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre kojoj prisustvuje i predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći pred pripadnicima, Vučić je rekao da mu je velika čast što je danas sa njima, te da mu je čast što je predsedničkom odlukom mogao da im dodeli vojnu zastavu koju su zaslužili svojom marljivošću, disciplinom, a pre svega ljubavlju prema otadžbini.

"Ona, zastava, nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni pedalj naše Srbije", rekao je Vučić i poručio da je najbolji garant za to odred "Kobri", kao i ostali odredi.

Dodao je da danas nije lako biti pripadnik Vojske Srbije i te jedinice, oni koji su nečujni, a ubojiti. Koji malo govore, a mnogo rade.

"Nije lako, jer se naša zemlja nalazi usred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta sa svih strana, od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju do onih koji krivca hoće da pronađu u Srbiji. Zato nam je potrebno da snažimo svoju vojsku i ulažemo preko mere u zaštitu našeg suvereniteta i odvratimo oni koji bi želeli uništenje Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će plate vojnika u Srbiji biti još veće, da se on njih traži da na svaki poziv otadžbine odgovore sa "da".

"Nema teško, jer tu reč neću da čujem, kako je to izgovarao veliki Živojin Mišić", poručio je predsednik Srbije.

image