Srbija i Balkan

Vučević: Na vojnoj vežbi "Vihor" biće prikazano najubojitije naoružanje

Prema rečima ministra, na vojnoj vežbi Vihor 2024. videće se i novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi , kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija
Vučević: Na vojnoj vežbi "Vihor" biće prikazano najubojitije naoružanje© Министарство одбране Републике Србије

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije učestvuje na vojnoj vežbi "Vihor 2024" na Pešteru.

"Na toj vežbi biće prikazano više od 500 komada naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih, najvrednijih i najubojitih sistema naoružanja", rekao je on za RTS.

Prema rečima ministra, na vojnoj vežbi Vihor 2024. videće se i novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi , kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

"Pokazaćemo ne samo sposobnost naše vojske, već ćemo poslati i jasnu poruku građanima Srbije, da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbiji, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati", rekao je Vučević.

Vežba "Vihor 2024", se realizuje do 21. aprila i prema ranijim najavama Ministarstva odbrane na njoj učestvuju kopnene i vazduhoplovnesnage Vojske Srbije, u cilju daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

U okviru aktivne faze združene taktičke vežbe "Vihor 2024", jedinice Kopnene vojske realizuju intenzivne vežbe na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije.

Vežba "Vihor" realizuje se na osnovu direktive predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

image