Srbija i Balkan

Grci ocrnili Bakojani i poslanike: Sramota za šta ste glasali!

Popularni grčki portal "Pronjuz" (pronews.gr) objavio je jutros na naslovnoj strani fotografiju Dore Bakojani i članak sa naslovom "Sramota: Grčki poslanici glasali za predlog Dore Bakojani za članstvo Kosova u Savetu Evrope"
Grci ocrnili Bakojani i poslanike: Sramota  za šta ste glasali!www.globallookpress.com © George Panagakis

Četvoro od pet grčkih poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu glasalo je za sramni izveštaj Dore Bakojani, šefice kluba grčkih poslanika u tom evropskom telu, u kojem je podržano članstvo Prištine u ovoj organizaciji.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je sinoć, sa 131 glasom "za", zeleno svetlo za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju, što je nepojmljiv presedan u istoriji Saveta Evrope, te je u potpunosti suprotno međunarodnom pravu.

Popularni grčki portal "Pronjuz" (Pronews.gr) objavio je jutros na naslovnoj strani fotografiju Bakojanijeve i članak sa naslovom "Sramota: Grčki poslanici glasali za predlog Dore Bakojani za članstvo Kosova u Savetu Evrope".

List ocenjuje da je Micotakisova vlada uzrok pogoršanja odnosa sa zemljom koja je tradicionalni prijatelj Grčke pošto je Dora Bakojani, inače sestra grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, predložila je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da podrži ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, iako sama država Grčka tu lažnu državu ne priznaje.

Na kraju, konstatuje grčki medij, taj njen predlog je u parlamentu SE prihvaćen. Štaviše, Grci u tekstu poimence navode četvoro poslanika koji su glasali "za", a to su: sama Dora Bakojani, Ana Eftimou, Jorgos Stamatis, Evripidis Stilijanidis.

Jedina koja je glasala protiv, na svoju čast, kako su naveli, jeste Nina Kasimati iz Sirize, dok su Aleksis Cipras i Jorgos Papandreu bili uzdržani.

Sa 131 glasom za, 29 protiv i 11 uzdržanih, PSE je podržala predlog za prijem nepriznatog Kosova u članstvo.

"Dakle, ukratko, Micotakisova vlada ne vidi nikakav problem u tome što otcepljuje deo teritorije pravoslavne Srbije i stvara nezavisnu državu koja u bliskoj budućnosti može da se prisajedini Albaniji i tako stvori tzv. veliku Albaniju (što i jeste krajnji cilj), ali je isto tako veoma uznemirena ako se nešto slično desi u Ukrajini, čime se okreće protiv suverene države koja je tradicionalno povezana sa Grčkom i Rusijom", navodi grčki medij.

Takođe se navodi da su "u Srbiji besni na Doru Bakojani i ne samo na nju već i na celu Grčku, što nije dobro za Grke".

Grci dalje podsećaju da tzv. Kosovo nije samo region, već je reč o srpskoj teritoriji, koju Srbi kao takvu smatraju i da je ovo sve "teritorijalno sakaćenje".

image