Srbija i Balkan

Blokirani autobusi sa KiM: Odgovor Srbije na glasanje u PS Saveta Evrope?

Sekretar Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu tvrdi da su srpske vlasti oduzele pasoše i putne isprave građanima tzv. Kosova i da su u znak "odmazde" na graničnom prelazu Batrovci zadržana četiri autobusa sa prištinskim registarskim tablicama
Blokirani autobusi sa KiM: Odgovor Srbije na glasanje u PS Saveta Evrope?Getty © Bozana Pavlica/Anadolu Agency

Sekretar Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu Fatmir Hadžoli tvrdi je da je više od 300 građana takozvanog Kosova "zaglavljeno" u Srbiji na graničnom prelazu sa Hrvatskom, dodajući da je ovaj, kako kaže, "apsurdan potez srpske vlasti", znak odmazde zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, prenosi "Albanijan post".

"U znak osvete i kao odraz apsurdne nervoze zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granični organi Srbije na prelazu Srbija-Hrvatska, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa koji prevoze građane Kosova", objavio je Hadžoli na platformi Iks.

Hadžoli, između ostalog, tvrdi i da su srpske vlasti oduzele pasoše i putne isprave građanima tzv. Kosova, nazivajući to "flagrantnim kršenjem" sporazuma postignutih u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine o slobodi kretanja i međusobnog priznavanja dokumenata.

"Blokiranje preko 300 građana je flagrantno kršenje ne samo Briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zagarantovanih svim međunarodnim konvencijama. Samo autoritarni režimi blokiraju putnike iz drugih zemalja uz obrazloženje 'ovo je naredba iz Beograda'", naglasio je on i dodao da će krenuti ka prelazu Batrovci, da bi dao podršku "svojim sunarodnicima".

image