Srbija i Balkan

Nova akcija policije u Crnoj Gori: Uhapšena direktorka Agencije za sprečavanje korupcije

Perović je uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)
Nova akcija policije u Crnoj Gori: Uhapšena direktorka Agencije za sprečavanje korupcije© Filip Filipovic

Direktorka crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je danas u akciji Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), prenose podgoričke mediji.

Perović je uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Podsetimo, službenici crnogorskog Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) ušli su jutros sa nalogom za pretres u zgradu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputilo Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema prvom nalazu, direktorka Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 evra, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 evra.

Potpredsednik Vlade za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić pohvalio je, kako kaže, još jednu uspešnu operaciju Specijalnog policijskog odeljenja Uprave policije i SDT-a.

"I definitivno, nema nedodirljivih. Ovo hapšenje je jasan signal i poruka da ćemo nastaviti sa čvrstom rukom pravedne i odlučne države sa kojom nikada više nema igranja i kompromitovanja", naveo je Bečić.

Ovo je novo hapšenje nakon što su tokom vikenda uhapšeni bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

image