Srbija i Balkan

Plenković: Nema teoretske šanse da SDP formira vladu

Andrej Plenković, lider HDZ-a, strankama je poručio da se ponašaju kao svi drugi akteri u drugim demokratijama kad se izbori završe. On je sve političke aktere pozvao da spuste ton, jer je kampanja gotova i "narod je rekao šta misli"
Plenković: Nema teoretske šanse da SDP formira vladu© Li Xuejun

Stranke koalicije "Reke pravde", okupljene oko SDP-a, nemaju teoretsku šansu da formiraju vladu, tvrdi Andrej Plenković, lider HDZ-a, koja je sa partnerima na parlamentarni izborima osvojila 61 mandat u saboru, pet manje u odnosu na izbore 2020. On je rekao da su "isključivi ljudi koji su otvoreno podržavali (predsednika države Zorana) Milanovića u raboti koja je naštetila i njemu i onima koje je hteo da podrži".

"Oni ne čestitaju na pobedi. Nakon što su se zatvorila birališta, niko nije čestitao pobedniku, to su valjda naučili od Milanovića. Taj kompleks ga očito progoni. Od njega se prepisuje najgore. Pozivam sve političke aktere da spuste ton, kampanja je gotova, narod je rekao šta misli", rekao je Plenković u Briselu, gde je otputovao neposredno nakon izborne noći.

Iz Brisela će se, kaže, vratiti ranije, jer žuri na pregovore o formiranju parlamentarne većine. Strankama je poručio da se ponašaju kao svi drugi akteri u drugim demokratijama kad se izbori završe.

"Čestita se pobedniku i razgovara se dalje, a ne radi se na tome da oni koji nisu dobili većinu, huškaju neke male stranke – ajmo mi da sastavimo koaliciju kvazinacionalnog spasa protiv onoga koji je dobio najviše. Tako to neće ići, poručujem to", rekao je Plenković.

Kazao je da se čuo s "puno ozbiljnih stranaka i ljudi", a o sastavljanju većine će, kaže, razgovarati s onima koji su voljni, ozbiljni.

"Nema teoretske šanse da oni (SDP) formiraju vladu, niti bi to bilo u redu. Sledećih dana ćemo se posvetiti razgovorima. Narod nije dao poverenje poraženima. Ako mi u Zagrebu pobedimo, onda je i narod Zagreba za HDZ. To svi moraju shvatiti, moraju smanjiti ton. Pogrešili ste, kršili ste Ustav, govorili o vladi nacionalnog spasa… Stupidna je teza o porobljenim institucijama, jer onda ni Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) ni Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) ne bi pokretali postupke protiv bilo koga, a kamoli protiv visoko profilnih slučajeva", rekao je, između ostalog, Plenković.

image
VV inauguration
banner