Srbija i Balkan

Vlada Crne Gore šalje specijalnom tužilaštvu dokumentaciju o sporazumu Abazovićeve vlade o lobiranju

Vlada je početkom aprila dostavila Nacionalnom savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o sporazumu koja, kako tvrde, dokazuje da je Abazovićev kabinet za lobiranje nezakonito potrošio 350.000 evra
Vlada Crne Gore šalje specijalnom tužilaštvu  dokumentaciju o sporazumu Abazovićeve vlade o lobiranjuGetty © Anadolu / Contributor

Vlada Crne Gore donela je na današnjoj sednici zaključak da prosledi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša vlada, na čijem je čelu bio Dritan Abazović, sklopila s kompanijom "Bipartizan Solušon Ink" iz Vašingtona , saznaju nezvanično "Vijesti".

Vlada je početkom aprila dostavila Nacionalnom savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju o sporazumu koja, kako tvrde, dokazuje da je Abazovićev kabinet za lobiranje nezakonito potrošio 350.000 eura.

Kako navode iz Vlade, nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora, a nije navodno ispoštovan ni Zakon o javnim nabavkama.

Abazović tvrdi da ugovor o lobiranju postoji, ali da aktuelna Vlada "neće da ga vidi".

On tvrdi da je Crna Gora bila jedina zemlja bez angažovanih lobista, da je taj ugovor od 350.000 "najmanji mogući" i da je to, kad se uporedi sa zemljama regiona, "desetostruko manje".

"Svaka vlada treba da ima ovakve ugovore i da izabere firme koje smatra da će najbolje raditi u našem interesu u Vašingtonu. U tom periodu kada smo stali na stranu Alijanse u ratu u Ukrajini, morali smo da imamo veću vidljivost u Vašingtonu. Ali ovo su gluposti, jer sve je odrađeno po propisima. Zadovoljan sam šta je sa tim novcem urađeno, jer smo zemlja koja je u skromnim uslovima pokazala agilnost i naši partneri su to umeli da cene", poručio je Abazović.

image
VV inauguration
banner